KezdőlapHobbyEzért érdemes mustárt ültetni a kertbe. A legnagyobb gondtól szabadít meg, ezért...

Ezért érdemes mustárt ültetni a kertbe. A legnagyobb gondtól szabadít meg, ezért minden tavasszal vissza fogod telepíteni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A mustár egy olyan növény, amelyet mind a leveleiért, mind a magjaiért termesztenek, amelyeket később különböző célokra használnak fel, többek között a mustár nevét viselő szósz készítésére.

A növény termesztése egyébként csupa előnyökkel szolgál még akkor is, ha az égvilágon semmit nem készítesz belőle. Igazi jótündére lesz a kertednek, a jótékony hatásai ugyanis túlmutatnak a gasztronómián. Íme, hogyan lehet a mustár a segítségedre!

Bár a növény nem gyakori a hazai kertekben, ugyanabba a családba tartozik, mint más jól ismert és gyakran nevelt zöldség, például a brokkoli és a káposztafélék. A mustár nagyon szépen nő, és sokféleképpen hasznosítható.

A levelei különböző saláták összetevőjeként fogyaszthatók, és ha beérik, a magjait az azonos nevű mártás készítéséhez, illetve savanyúságok fűszerezéséhez használják. A magok betakarításához meg kell várni, amíg a növény hüvelyes termése megbarnul. A mustármagok azok belsejében találhatók.

Amit sok hobbikertész nem tud, hogy a mustár honosítása a kertben számos fontos előnnyel jár. Az egyik ilyen a természetes kártevőirtás.

A mustár olyan vegyületeket bocsát ki, amelyek elriasztanak bizonyos kártevőket, például a levéltetveket és a fonálférgeket. Ha a kertedben van, nem kell sok kémiai növényvédő szert használnod, elvégzi a munkát a mustárnövényed.

A mustár javítja a kert talajának állapotát is. Mivel mély gyökerei vannak, segíthet „feltörni” a merev talajt.

Ha levágod a növényt, és hagyod a kertben lebomlani, fontos szerves anyaggal látod el a talajt. Emellett a szakértők szerint a mustár gyökerei olyan anyagokat választanak ki, amelyek elpusztítják a fonálférgeket és más kártevőket a veteményesből.

Ha a fent vázolt előnyök csábítanak arra, hogy megpróbálkozz a mustárral, akkor tudnod kell, hogy a termesztése egyáltalán nem nehéz. Azonban nincs jó viszonyban a gyomokkal, különösen, ha a növény még kicsi.

Ültesd a mustárt teljes napfényre, és öntözd folyamatosan, de ne túlzottan. Mindössze 30 nap alatt kifogástalan növénnyé cseperedik.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet