A tavasz beköszöntével egyre többen mennek ki a zöldbe sütögetni. A szabadtéri grillezéskor sütött hús sokkal ízletesebb, mintha bent egy serpenyőben készítenénk el. A füst azonban meglehetősen zavaró lehet főleg a szomszédok számára, akiket nem hívtak meg a piknikre.
Az alábbiakban nézzünk egy igen hasznos trükköt, amely segítségével megszabadulhatunk a bosszantó füsttől.
A só szerepe a grillezésben
A sikeres grillezés nemcsak a hús minőségén és a választott fűszereken múlik, hanem a grillező ügyességén is. A szenvedélyes grillező tudja, hogy milyen bosszantó tud lenni, ha füst kerül a szemébe. A só ebben az esetben nagy segítségünkre lehet, nem csak az ételek ízesítésére, de ki gondolta volna, hogy a füst ellen is hatékonyan felvehetjük vele a harcot.
Az egyik leghasznosabb trükk, ha sót szórunk közvetlenül a parázsra. Ez nem csak fokozza az étel ízét, hanem segít szabályozni a hőmérsékletet, így a grillezés közben keletkezett füstöt is.
Nézzük, mi a só szerepe a grillezésben:
A túlzott füst csökkentése – a só képes felszívni a parázsra csöpögő zsír egy részét, így megakadályozza annak megégését, és csökkenti az erős füstképződését, amely befolyásolhatja az étel ízét is.
Állandó hőmérséklet fenntartása – amennyiben durva sót adunk a parázshoz, elősegíti a hő egyenletes eloszlását, megkönnyítve az ételek kiegyensúlyozottabb elkészítését.
A só egyéb felhasználási módjai a konyhában
Égő parázsra dobva csökkentheti a lángok intenzitását anélkül, hogy teljesen eloltaná a parazsat, így jobban ellenőrzés alatt tartható a főzési folyamat.
A só megbízható szövetsége kisebb konyhai tüzek esetén is, például a forró olaj okozta tüzeknél. Gyorsan felszívja az olajat, segít korlátozni az égést és megakadályozni a lángok terjedését.
Óvintézkedések és korlátozások a só használatára vonatkozóan
Annak ellenére, hogy a só hatékony lehet a lángok esetén, mégsem ajánlott nagyobb tüzek eloltására. Ezenkívül vegyi anyagokkal vagy elektromos berendezések esetében keletkező tűz esetében veszélyes füst szállhat fel.