KezdőlapHobbyEzért szeretnek a macskák a gazdijukon aludni

Ezért szeretnek a macskák a gazdijukon aludni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Azt mindenki tudja, hogy a cicák szeretnek a gazdi ölében elaludni, de a legtöbben nem tulajdonítanak ennek különösebb fontosságot.

Pedig úgy tűnik, hogy ennek a jelenségnek is megvan a magyarázata. Brit tudósok még kutatásokat is végeztek, hogy megtudják, mi állhat a szokás hátterében.

Tulajdonképpen több elmélet is létezik ennek magyarázatára. Ezek közül most a legnépszerűbbeket fogjuk bemutatni.

Az első elmélet – hőmérsékleti és energetikai kezelés

A macskák átlagos testhőmérséklete magasabb, mint az embereké, 38,6 Celsiuk fok körüli. Ezért a cicáknak jóval melegebb környezetre van szükségük, hogy melegen tartsák magukat. Azt biztos észrevetted már, hogy kedvenced előszeretettel kucorodik össze a fűtőtesten, vagy a napsütötte ablakpárkányon.

Az emberi test is nagy mennyiségű hőt bocsát ki, különösen a fej és a végtagok. Ez pedig nagyon vonzó lehet a cicák számára. Sokan azt is megfigyelték, hogy ha fáj valamijük, a macska megtelepszik az adott testrészen, és a fájdalom megszűnik. Ennek a jelenségnek a hátterében is a hőmérséklet-növekedés áll.

A második elmélet – a szag miatt

A cicák szeretik az emberi haj illatát, különösen a nők hajának illatát. Ez végül is érthető, hiszen a nők rengetek különböző hajápolási terméket használnak, samponokat, balzsamokat, illatos maszkokat, és ezért a macskák valósággal bolondulnak.

A harmadik elmélet – a kényelem érzése

Egyes kutatók szerint a dolog hátterében akár az is állhat, hogy a macskák szeretik a nyugodt, békés környezetet, és amikor a gazdihoz bújnak, pontosan ezt kapják. A cicád egyik kedvenc helye a hasad, de a kezed közelében is szívesen helyezkedik el.

A szakértők mégis azt tanácsolják a cicatulajdonosoknak, hogy szoktassák le kedvencüket az együttalvásról, mert kellemetlen mellékhatásai is lehetnek: például légzési nehézségek (ha a macska a gazdája mellkasán helyezkedik el), végtagzsibbadás, de akár krónikus álmatlanság is jelentkezhetnek.

A legjobb, ha biztosítunk a kedvencünknek egy kellemes, meleg kuckót, ahol nyugodtan aludhat, még akkor is, ha ő a legszívesebben rajtunk szundítana.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet