KezdőlapHobbyEzért tegyél egy kevés szódabikarbónát a tyúkólba! Meg fogsz lepődni, hogy mi...

Ezért tegyél egy kevés szódabikarbónát a tyúkólba! Meg fogsz lepődni, hogy mi történik!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A tyúktartás – legyen szó tojásról vagy akár a húsról – azt jelenti, hogy a háztáji madaraknak biztosítjuk azokat a feltételeket, amelyekre szükségük van az egészséges növekedéshez.

Egyáltalán nem nehéz megtanulni gondoskodni róluk, manapság számtalan szakirodalmat találhatunk már az interneten is, de a legjobb praktikákat mégis a régi öregektől tanulhatjuk meg.

Az egyik alapvető feladat, amelyet szem előtt kell tartani, hogy rendszeresen friss vizet kapjanak a szárnyasok. A tyúkok nem isszák meg a piszkos vizet, és sajnos emiatt sokszor a kiszáradás fenyegeti őket.

A baktériumok távoltartása érdekében fontos, hogy az edényt rendszeresen tisztítsuk meg, majd öntsünk bele egy kevés ecetes vizet.

Az ecet nem csak fertőtlenít, hanem elősegíti a csirkék megfelelő növekedését is, serkenti az emésztést, és erősíti az immunrendszert.

Miért tegyünk szódabikarbónát a tyúkólba?

Nem csak a vizesedény, de az ól tisztaságáról is gondoskodni kell, ehhez pedig az egyik legmegfelelőbb szer a nátrium-hidrogén-karbonát, vagyis a szódabikarbóna.

Készítsünk 1:1 arányú tömény oldatot, és permetezzük be alaposan a tyúkólat, így könnyen megszabadulhatunk a kártevőktől, tetvektől, bolháktól.

Milyen táplálék szükséges a tyúkoknak?

Adjunk 0,3 gramm szódabikarbónát takarmány/kilogrammonként, hogy elősegítsünk a megfelelő tojáshozamot. Ez a fontos konyhai alapanyag a madarak emésztési problémáinak megoldásában is segít.

Gondoskodjunk arról, hogy minél természetesebb táplálékot kapjanak a tyúkok, a legmegfelelőbb számukra a gabona.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet