Egyre többen szeretik a saját maguk által termesztett zöldségeket, ez nemcsak gazdaságosabb, de egészségesebb is. amikor valaki úgy dönt, hogy a kertészkedésre adja a fejét, előtte megfelelően tájékozódik az adott zöldségfajtáról. Ha nem tudjuk mit csinálunk könnyen tönkretehetjük a termést.
A legveszélyeztetettebb zöldségfajták közé tartozik a paradicsom, amely elég gyorsan megbetegedhet. A sokak által közkedvelt paradicsom számos kártevővel szemben érzékeny.
Hogyan védjük a paradicsomot?
Amikor a paradicsom ültetése mellett döntünk, számos ajánlást érdemes szem előtt tartani. A kártevők megjelenése ellen különböző vegyszerekkel kezelhetjük a növényt, de vannak ennél sokkal kíméletesebb, természetesebb megoldások is.
Például kiválaszthatjuk a paradicsom „tökéletes szomszédját”. Ez segíteni fogja a növényt. Segítségével gazdag és édes paradicsomtermést kaphatunk.
Nem másról van szó, mint a fokhagymáról. A szakértők szerint a fokhagyma, mivel fűszernövény, megszabadítja a paradicsomot a kártevőktől.
Idővel bebizonyosodott, hogy a fokhagyma segít a paradicsomnak elkerülni a gombás betegségeket vagy a levéltetveket és az atkákat.
Az ideális ‘paradicsomszomszéd’
A látványos eredményekhez a két zöldség közötti távolságot is figyelembe kell venni. A szakértők azt javasolják, hogy a fokhagymát és a paradicsomot 0,5 méter távolságra ültessük egymástól. De ha valamilyen oknál fogva nem tudunk fokhagymát ültetni paradicsom mellé, van egy másik trükk, amit kipróbálhatunk.
A trükk a paradicsompermet készítése. Ennek a megoldásnak az alapja szintén fűszeres növény lesz. Ehhez a permethez fokhagymát is használhatunk. Ennek az oldatnak az elkészítéséhez meg kell hámoznunk egy gerezd fokhagymát. Miután megtisztítottuk őket, le kell reszelni őket.
Miután lereszeltük a fokhagymát egy serpenyőben pirítsuk meg. A megpirított fokhagymát egy három liter vizet tartalmazó palackba tesszük.
Az így kapott oldatunkkal szórjuk be a paradicsomot. Az oldat megvédi a paradicsomot a kártevőktől. Mi több, a termés gazdag, a paradicsom íze pedig finom lesz.