KezdőlapHobbyEzt adagold a paradicsom palántákhoz ültetéskor, hogy bőségesen teremjenek!

Ezt adagold a paradicsom palántákhoz ültetéskor, hogy bőségesen teremjenek!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A paradicsom könnyen gondozható, nem válogat a talajban, ha elegendő napsütést és műtrágyát kap, akkor bőséges terméssel örvendeztet meg.

Nézzük, melyek azok a fő szempontok, amelyek befolyásolják a paradicsom növekedését és termését. Ültetéskor nagyszerű ötlet, ha a palántákat hagymahéjba ülteted el.

Tippek az ültetéshez

A palánta megjelenésétől az első betakarításig a paradicsomnak átlagosan 110 napra van szüksége. Míg fiatal és vékony a palánta, védett helyen tartsuk, csak később ültessük ki a fagyok elmúltával, amikor már megerősödött.

Az új gyökérképződés serkentése és a hozam növelése érdekében a palántákat mélyen ültessük. Az alsó három levelet óvatosan távolítsuk el a növény tövéről, és úgy ültessük el.

Tápozás

A tojáshéj a legegyszerűbb természetes módszer annak érdekében, hogy a növény elegendő kalciumot kapjon. A kalcium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag a paradicsom számára, amely elősegíti, hogy erős és egészséges legyen a gyökérzet.

A kalcium hozzájárul az új sejtek képződéséhez, és megvédi a termést a betegségektől, kártevőktől. Kalcium nélkül a gyümölcs számos betegségben szenvedhet, vagy könnyen megrepedhet.

Ezek a problémák különösen akkor fordulnak elő, ha meleg és száraz az időjárás. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot biztosítsunk a növényeknek. Zúzzuk a lehető legapróbbra, vagy porrá a tojáshéjat, majd adagoljunk 1-1 evőkanálnyit minden paradicsomtőhöz.

A paradicsom további tápozása

1. Készítsünk folyékony kalciumoldatot tojáshéjból és ecetből. Ehhez 10 megmosott és szárított tojáshéjra és 9%-os asztali ecetre lesz szükség.

Törjük össze a tojáshéjat és tegyük egy üvegbe. Adjunk hozzá 500 ml ecetet, és hagyjuk 5-7 napig ázni meleg helyen. Időnként rázzuk össze, majd szűrjük le és hígítsuk fel tiszta vízzel 1 evőkanál/1 liter arányban.

Permetezzük az oldatot a levelekre, vagy öntözzük meg a paradicsomot közvetlenül a gyökerénél, növényenként 500 ml szükséges. Ismételjük meg ezt a műveletet 10-14 naponta egyszer a termés időszakában, hogy megakadályozzuk a paradicsom rothadását.

2. A baromfitrágya sok nitrogént, foszfort, káliumot tartalmaz. Az ültetőgödörbe tegyünk maximum egy marékkal, majd borítsuk be földdel.

3. Próbáljon ki egy másik organikus módszert a növények táplálására: a borsót. A borsó szerves nitrogénnel és sok nyomelemmel és aminosavval láthatja el a növényeket. Idővel a borsót a talajban lévő gombák és baktériumok lebontják, és hasznos tápanyagokat szabadítanak fel a növények számára.

Tippek a paradicsompalánták gondozásához:

– a paradicsomot naplemente után vagy borús időben ültessük;

– jó mélyen, szinte felét ültessük be a szárrésznek a földbe, a leveleket mindig távolítsuk el;

– ha túl magasak a palánták, ültessük mélyebbre;

– ültetés után meleg vízzel öntözzük a növényeket;

– hogy a paradicsom gyorsabban megfoganjon, és azonnal növekedni kezdjen, megfelelően trágyázzuk meg.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet