KezdőlapHobbyEzzel a tápszerrel szórd meg a bazsarózsa bokrokat, hogy a virágok minél...

Ezzel a tápszerrel szórd meg a bazsarózsa bokrokat, hogy a virágok minél nagyobbak és szebbek legyenek

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A bazsarózsa (Paeonia) közkedvelt növény, ami kellemes illatával és színes virágaival minden kert igazi éke lehet. Ráadásul tavasz elejétől egészen őszig virágzik, így egész nyáron gyönyörködhetünk benne. Ahhoz azonban, hogy gazdagon virágozzon, fontos, hogy a megfelelő időben gondoskodjunk a szükséges tápanyagokról.

A tápszerezésnek két kulcsfontosságú időpontja van. Az első a tél végén vagy kora tavasszal, közvetlenül azelőtt, hogy a növények kihajtanának, vagy éppen akkor, amikor kihajtanak. A második kritikus időpont közvetlenül a virágzás után van.

Mindkettő fontos, de nagyon különböző okokból. A kettő közül az első inkább az energia tárolását segíti a következő tavaszi virágzáshoz. Míg a második tápszerezés létfontosságú ahhoz, hogy a növény regenerálódjon, miután rengeteg energiát elhasznált a virágzáshoz.

Késő téli/kora tavaszi tápszerezés

A bazsarózsa tápozása a kihajtás előtt vagy közvetlenül a kihajtás kezdetén elengedhetetlen ahhoz, hogy a bokor gazdagon virágozzon. Ahhoz, hogy a virágzás szempontjából a leghasznosabb legyen, fontos, hogy a tápszerezést még azelőtt elvégezzük, hogy a levelek kihajtanának.

Ezzel elérhetjük, hogy a növény energiát tároljon a virágzáshoz, ugyanis amikor még nincsenek kifejlődve a levelek, a tápanyagok felszívódnak a gyökerekbe, amit aztán később hasznosíthat.

Ha azonban túl későn biztosítjuk a szükséges tápanyagokat, miután a levelek már teljesen kihajtottak, a bazsarózsa ezt az energiát inkább a lombozat fenntartására használja majd. Ezzel ugyan nem teszünk kárt a növényben, de nem is segítjük elő a virágzást.

Bazsarózsa bokor
Fotó: Shutterstock

A legjobb tápszer a bazsarózsák számára késő télen/kora tavasszal

A gazdag virágzáshoz a bazsarózsáknak mindennél nagyobb szükségük van kalciumra és foszforra. Az erős növekedéshez egy kevés nitrogénre is szükségük van, de a virágzáshoz elsősorban a kalcium és a foszfor az elengedhetetlen tápanyagok.

Bár műtrágya granulátumot is használhatunk, a legjobb választás a csontliszt. Ez megszárított és lisztté őrölt csont, melyet főleg trágyázásra és állatok hizlalására használnak. A csontliszt lassú hatású műtrágya, ami nemcsak nitrogént tartalmaz, hanem kalciumban és foszforban is gazdag. A csontliszt ráadásul könnyen és gyorsan felszívódik a gyökerekbe.

Ami a szükséges mennyiséget illeti, egy átlagos méretű bazsarózsabokorhoz 1 csészényi csontlisztre van szükség, de a nagyobb bokrok esetében akár dupla adagot is használhatunk. Először húzzuk félre a növény körüli mulcsréteget, majd egyszerűen szórjuk szét a csontlisztet a bokor tövében. Ezután öntözzük meg a növényeket, hogy a tápszer minél gyorsabban felszívódjon. Ha végeztünk, újra elegyengethetjük a mulcsréteget a bokrok körül.

Virágzás utáni tápszerezés

Amikor a bazsarózsák elvirágoznak, itt az ideje, hogy másodszor is ellássuk a bokrokat friss energiával. Ez már nem járul ugyan hozzá a virágzáshoz, de segít a növénynek visszanyerni az értékes energiát, amit elhasznált, és erősen tartja a lombozatot.

Az erőteljes lombozat lehető teszi, hogy a növény fotoszintézis révén elkezdje az energia eltárolását a gyökerekben, felkészülve a télre, valamint a következő virágzásra.

Az elhalt virágok eltávolítása és nyári tápszerezés

Mielőtt újabb adag tápszert biztosítanánk a növényeknek, a legjobb, ha először eltávolítjuk az összes elhalt virágot és szárat. Ezek nemcsak csúnyák, de felesleges energiát vonnak el a növénytől, mivel megpróbálja regenerálni azokat.

Miután eltávolítottuk az elszáradt virágokat, újabb adag csontliszttel táplálhatjuk a bazsarózsákat. Ezúttal elég, ha egy átlagos méretű bokor esetében fél csésze, a nagyobbak esetében pedig 1 csésze tápszert használunk.

A folyamat most is ugyanaz, mint a tavaszi tápszerezés esetében: húzzuk félre a mulcsréteget, ész szórjuk szét a csontlisztet a bokrok tövében, majd öntözzük meg a növényeket, és húzzuk vissza a védelmező mulcsréteget. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy késő ősszel megmetsszük a bazsarózsákat, a télre készülve.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet