KezdőlapHobbyEzzel a természetes megoldással megszabadulhatsz a tyúkólat ellepő tetvektől!

Ezzel a természetes megoldással megszabadulhatsz a tyúkólat ellepő tetvektől!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha tyúkokat tartasz, valószínűleg volt már dolgod tetvekkel a tyúkólban. Ezek az apró paraziták szabad szemmel alig láthatóak, éppen ezért nagyon figyelmesnek kell lenni, mert ha nem szabadulunk meg tőlük, nagymértékben károsíthatják a madarak egészségét, és a tojástermelésre is negatív hatással lehetnek.

A madártetvek ellen létezik néhány gyorsan ható természetes kezelés, de fontos, hogy felfedezzük a megjelenésük okát, hogy megelőzzük a jövőbeli inváziót.

Bár a madártetű rákerülhet a ruhánkra, emberi vérrel nem tud táplálkozni, ezért gyorsan elpusztul.

Hogy néz ki a madártetű, és hogy ismerheted fel

A vörös madártetű atka (Dermanyssus Gallinae) rendkívül kicsi, mindössze 1,5 mm nagyságú élősködő, eredetileg szürke színű, de ahogy a madarak vérével táplálkozik, vörösre színeződik, erről kapta a nevét is. Emellett ezek a paraziták különösen szívósak, akár 10 hónapig is életben maradnak stabil táplálékforrás nélkül. Ami az életmódjukat illeti, nem maradnak folyamatosan a madarak testén.

Éjszaka a vérükkel táplálkoznak, és leginkább a lábakon, a mellen és a szárnyakon tartózkodnak, amikor a madarak alszanak. Nappal azonban leggyakrabban a tyúkólban bújnak meg, a rejtekhelyükön aztán párosodnak, és több tucatnyi tojást raknak le.

Ha arra gyanakszol, hogy a tyúkjaid tetvesek, a legjobb, ha ezt az ellenőrzést sötétedés után végzed el, amikor szükség lesz egy zseblámpára, valamint egy fehér papírlapra. Ha a lapot a tollazat tövénél megdörzsölöd, és vöröses foltokat látsz rajta, az azt jelenti, hogy az udvarodban lévő madarak tetvekkel fertőzöttek.

Milyen jelei vannak, ha a tyúkok tetvesek

• A tollazat elvesztése és szennyeződése;
• Kiütések a lábakon;
• Csökkent tojástermelés;
• Nehézkes, lassú járás;
• A madarak este nem mennek be a tyúkólba;
• Gyengeség, étvágytalanság;
• Vérfoltok a tojáshéjon;

Van azonban néhány természetes módszer, amelyek segítségével gyorsan és hatékonyan megszabadulhatsz a tetvektől a tyúkólban.

Keresd meg az atkák forrását

A tyúkok külső forrásból is összeszedhetik ezeket az élősködőket, és fontos, hogy megtaláljuk a fertőzés forrását, hogy az alkalmazott kezelés ne legyen hiábavaló. Ha a tyúkok szabadon vannak, vadon élő madaraktól is elkaphatják a parazitákat, de különböző rágcsálók is behurcolhatják azokat a tyúkólba.

Ügyelj arra, hogy minden alkalommal, amikor kitakarítod a tyúkólat, teljesen kicseréld a régi almot, és ha teheted – különösen, ha már felfedezted a tetvek jelenlétét – égesd el a azt.

Fokhagyma és levendulaolaj

A tetvek nem szeretik a fokhagyma ízét a csirkék vérében, ezért, ha hozzáadod ezt a madarak étrendjéhez, az sokat segíthet. Ugyanakkor vízből, fokhagymából és valamilyen illóolajból – lehetőleg levendulából – keveréket is készíthetsz, amelyet közvetlenül a tyúkokra vagy a tyúkólba permetezhetsz.

Neem olaj

A neem olaj szintén rendkívül hatásos lehet a madártetvek ellen. Ebből egy evőkanálnyit kell felhígítani 2 liter vízben, és kezdetben kétnaponta egyszer, majd hetente egyszer permetezni vele a csirkéket, amíg a paraziták végleg eltűnnek.

Bodza

A tetvek a bodza illatát sem kedvelik, ezért ha bodza vagy földi bodza leveleivel szórod be a tyúkólat nappal, amikor a paraziták menedéket keresnek ott, az szintén hatékony lehet.

Homokkal és hamuval teli doboz az ólban

Egy hamuval és homokkal teli doboz csodákra képes az ólban. A madarak porfürdőt vesznek benne, a tollaikba tapadó hamu pedig sikeresen elpusztítja a tetveket.

Mész

A mésznek nincs közvetlen hatása a tetvek ellen, de kitölti a tyúkól falán lévő repedéseket, így a tetveknek nem lesz hová befészkelniük magukat napközben.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet