A tapasztalt csirketenyésztők tudják, hogy annak érdekében, hogy a tyúkok több tojást tojjanak, szükség lehet bizonyos trükkökre, és ennek érdekében különböző tápanyagokkal próbálják kiegészíteni a madarak étrendjét.
Adj élesztőt a tyúkoknak, ha azt akarod, hogy sok tojást tojjanak
Az egyik legszélesebb körben használt adalékanyag az élesztő. Ezeket a keveréktakarmányok és a hagyományos csirketápok is tartalmazzák. A kellemetlen következmények elkerülése érdekében azonban tudni kell, hogy használhatjuk pontosan, és milyen mennyiségben adhatjuk azt a tyúkoknak.
Az élesztő gazdag forrása a szervezet számára szükséges fehérjéknek, zsírsavaknak, nyomelemeknek, mind a csirkék, mind a felnőtt madarak számára.
A takarmányélesztő rendszeres beiktatásával a tyúkok étrendjébe növelhetjük a tojások mennyiségét, különösen a téli hónapokban, ilyenkor akár 23%-kal több tojást kaphatunk. Ugyanakkor az élesztő hozzáadása a tyúktakarmányhoz erősíti az immunrendszert, nő a madarak testtömege és nagyobb lesz a tojások átmérője is.
A szakértők szerint azonban egyes tyúkoknál negatív reakció alakul ki az élesztős takarmányra:
- Hasmenés;
- A kloáka gyulladása;
- Ízületi gyulladások.
Ha jelentkeznek ezek a tünetek, tanácsos abbahagyni az élesztő adagolását, vagy csökkenteni annak koncentrációját a takarmányban 50%-kal.
Az élesztő felhasználásának módszerei a csirketápban
A táp készítéséhez használt gabonát először össze kell zúzni. Minél apróbbra, finomabbra zúzzuk össze, annál jobb. A felhasznált víz optimális hőmérséklete 36-38 fok. Ennél jobban nem szabad felmelegíteni, különben az élesztőgomba elpusztul.
A főzéshez az kész táp térfogatának több mint a felét kell számolni, mivel az erjedés során megduzzad. Az élesztőt alaposan fel kell oldani, hogy ne maradjanak benne csomók. Egy kanál cukrot is hozzáadhatunk, hogy gyorsabban feloldódjon.

Elkészítési módok
Az élesztős táp három különböző módszerrel állítható elő:
• Az első módszerhez előbb egy „tészta” alapot kell készítenünk. Vagyis először meg kell gyúrni a tésztát, és ezután adjuk hozzá az élesztőt. A tésztához vegyünk 200 g ledarált gabonakeveréket és 10 g élesztőt, amit 0,5 liter enyhén felmelegített(36-38 Celsius-fokos) vízben kell feloldani.
Hagyjuk állni ezt a keveréket 4 órán át, majd adjunk hozzá még 800 g gabonát, öntsünk hozzá 1 l vizet, és újabb 4 óra áztatás után felhasználhatjuk az elkészült tápot.
• A második módszerhez nem kell előzőleg tésztát gyúrnunk. A főzéshez vegyünk 1 kg gabonaalapot, 0,2 g élesztőt és 1,5 liter felmelegített vizet. Készítsünk keveréket a gabonából és az élesztőből, és hagyjuk 6 órán át erjedni, közben keverjük át rendszeresen. Ha a massza megduzzadt, és felszívta az összes folyadékot, adjunk hozzá még egy pohár vizet.
• A harmadik módszer esetében keverjünk össze 10 g élesztőt és 0,5 liter felmelegített vizet. Öntsük a keveréket 0,5 kg darált gabonához, és hagyjuk kelni 6 órán át. Ezután adjunk hozzá további 0,5 kg gabonát, 0,8 liter vizet, és keverjük össze alaposan. Hagyjuk állni egy napig, majd használjuk fel az elkészült takarmányt.
Ha csak egyetlen gabonafélét használunk, az nem biztosítja a madarak szervezetének a szükséges mennyiségű tápanyagot.
A teljes gabonaszemek kevésbé táplálóak, ezért jobb, ha összezúzva, darálva adagoljuk. A téli hónapokban a legjobb megoldás a gabona csíráztatása, így a madarak maximális mennyiségű vitaminhoz jutnak.
Adjunk a madaraknak élesztős tápot minden nap vagy minden második nap. Az optimális napi mennyiség 20 g tyúkonként. A takarmányélesztőt ősz közepétől tavasz közepéig kell beiktatni a madarak étrendjébe. A melegebb hónapokban a tyúkok sok friss táplálékot esznek, ezért nem kell élesztőt kapniuk. Az élesztővel készült takarmányt legfeljebb egy napig tárolhatjuk. Amennyiben túl sokat készítettünk, és nem akarjuk eldobni, lefagyaszthatjuk, de így veszíteni fog a hatékonyságából.
A csirkék 18 napos kortól fogyaszthatnak élesztővel dúsított takarmányt, és a napi adag 3-4 gramm. A hústermelés céljából tartott csirkéknek nagyobb szükségük van a fehérjére. Ezek a csirkék már 15 napos kortól kaphatnak élesztős tápot, és a kezdeti adag 3 g, amit később 10 g-ra növelhetünk.