KezdőlapHobbyEzzel permetezd be a tyúkólat, hogy megszabadulj a tetvektől!

Ezzel permetezd be a tyúkólat, hogy megszabadulj a tetvektől!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Akik olyan szerencsések, hogy háztáji tyúkokat tartanak, és házi tojást ehetnek, tudják, hogy az egyik legfontosabb lépés az ól rendszeres takarítása, és az élősködők távoltartása.

Milyen parazitákkal fertőződhetnek meg a tyúkok?

A vörös atkák, vagy más néven madártetvek, kicsi, vörös paraziták, amelyek a csirkék bőrén és tollain élősködnek. Ezek a paraziták a tyúkok vérével táplálkoznak, melynek következtében számos egészségügyi probléma, például súlycsökkenés, súlyos bőrirritáció alakulhat ki, de a tojásmennyiség is csökkenhet. A vörös atkák nagyon fertőzőek, és pillanatok alatt az egész állományra átterjednek.

A tyúkok tollazatát, bőrét rendszeresen ellenőrizve szembesülhetünk a nyakon, szárnyrészen megtelepedő vérszívókolóniákkal. A tolltetvek kis élősködők, amelyek a tyúkok tollazatában élnek, a tollak keratin részeivel táplálkoznak.

A fertőzés következtében a tollazat károsodhat, elhull, így a szélsőséges időjárási körülményeknek nem tudnak ellenállni a tyúkok, és a repülésben is korlátokba ütköznek.

A kullancsok súlyos betegségeket, például Lyme-kórt hordozhatnak. Amikor épp nem a gazdaállat vérét szívják, az ól különböző hasadékaiban keresnek menedéket, ahol lerakják lárváikat.

Mit tegyünk a tyúkólba, hogy megszabaduljunk a kullancsoktól?

A tyúkoknak megvannak a maguk természetes módszerei, hogy megszabaduljanak a parazitáktól, a rendszer “tollászkodás”, fürdés által jól karban tudják tartani magukat.

Fahamuban vagy finom homokban “fürdenek”, ez a lehető legjobb módszer arra, hogy távol tartsák maguktól a parazitákat. Készítsünk egy kisebb mélyedést a földbe a tyúkudvarra, vagy helyezzünk ki egy lapos tálcát, és ebbe öntsünk rendszeresen fahamut, hogy szárnyasaink el tudják végezni a szokásos tisztálkodási rituálét.

Számos természetes módszer létezik a paraziták elleni küzdelemre. Illóolajokból, például a neem- vagy levendulaolajból természetes permetet készíthetünk, amely hatékonyan elűzi a parazitákat.

Egyes gyógynövények, például a menta vagy a kakukkfű parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A fertőzések elkerülése érdekében helyezzük el ezeket a növényeket az ólba vagy annak közelébe.

Hogyan tudjuk külsőleg féregteleníteni a baromfit?

A parazitákkal fertőzött tyúkokat azonnal izoláljuk el, hogy megakadályozzuk a fertőzés terjedését. Kezeljük az érintett tyúkokat, és alaposan tisztítsuk meg a helyet, ahol tartottuk addig.

Az ól rendszeres fertőtlenítése elengedhetetlen a parazita peték és lárvák elpusztításához. Használjuk a megfelelő fertőtlenítőszereket, és tartsuk be a biztonsági szabályokat az ólban végzett munka során.

Az egerek vagy a patkányok hozzájárulnak ahhoz, hogy parazitákkal fertőződjön a tyúkól, éppen ezért gondoskodjunk a helyiség megbízható zárhatóságáról. Csapdákkal vagy más módszerekkel szabályozzuk a rágcsálópopulációt az ól körül.

A parazitaellenes gyógyszerek cseppek, spray vagy por formájában közvetlenül a madarak bőrére vagy tollára alkalmazhatóak, de kérjük ki szakember véleményét.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet