A komposzt tea az egyik legjobb módja a virágok trágyázásának – nem csak hihetetlenül egészséges, gyönyörű virágokat eredményez, de ráadásul mindezt teljesen természetes módon. Az is nagy előny, hogy gyakorlatilag nem kerül semmibe, hiszen otthon is elkészítheted a saját komposztodból.
Ez a hatékony tápoldat komposzt vízbe áztatásával készül, természetes, teljesen biztonságos, és tele van a növények számára létfontosságú tápanyagokkal.
A növények a növekedés és virágzás során lassan elhasználják a talajban található tápanyagokat, és ha ezeket nem pótoljuk, abbamarad a fejlődésük, és lassan elpusztulnak. Ezért elengedhetetlen a trágyázás, tápszerezés. A komposzt tea pedig verhetetlen ezen a téren.
Gondolj csak bele, mennyi minden kerül a komposztba: növényi nyesedékek, konyhai hulladékok, állati ürülék. A jótékony baktériumok és mikroorganizmusok idővel lebontják ezeket az anyagokat, a végtermék pedig tele van azokkal a fontos tápanyagokkal, amikre a növényeknek szükségük van. Az eredmény még jobb lehet, ha a komposztot vízbe áztatva, „teát” készítünk belőle.
Hogy hat a komposzt tea
A komposzt tea egyik nagy előnye, hogy amint az beszivárog a talajba, a gyökerek könnyen felszívják a benne lévő tápanyagokat, és eljuttatják azt a növény minden részébe.
A másik hatalmas előny, hogy a komposzt teát más tápoldatokkal ellentétben a leveleken is alkalmazhatjuk, mivel nem károsítja azokat, sőt, kifejezetten hasznos. Ha hagyományos tápoldatot permetezel a lombozatra, különösen a nagy délutáni hőségben, könnyen előfordulhat, hogy az érzékeny levelek megégnek, a komposzt tea esetében azonban nem kell ettől tartanod. A levelek egyszerűen felszívják a benne lévő tápanyagokat.
Ugyanakkor a komposzt tea kiegyensúlyozottabban hat, mint a legtöbb tápoldat azáltal, hogy egyenletesen adagolja a tápanyagokat.
Komposzt tea készítése
A komposzt tea elkészítéséhez nincs szükség különleges vagy drága hozzávalókra és eszközökre, mindössze egy körülbelül 20 literes vödörre, egy keverőpálcára, egy szűrőre, valamint komposztra és vízre.
Töltsd meg a vödröt körülbelül egyharmadig komposzttal. Adj hozzá annyi vizet, hogy a vödör majdnem teljesen megteljen, de hagyj körülbelül 2-5 centi helyet a pereméig. Néhány percig kevergesd, hogy beindítsd a kioldódási folyamatot. Hagyd állni a keveréket legalább 5 napig, naponta néhányszor megkeverve.
5-7 nap elteltével szűrd át, és a szilárd anyagokat tedd vissza a komposzt közé. A megmaradt folyadékkal pedig elkezdheted táplálni a virágaidat – akár az egynyári, akár az évelő fajtákat.
A tea néhány hónapig eláll egy lezárt edényben. Csak arra figyelj, hogy felhasználás előtt keverd meg alaposan.
A komposzt tea adagolásához használhatsz egy közönséges öntözőkannát, de akár egy permetezőgépet, vagy szórófejes flakont is. Egynyári növények esetében 7-10 naponta adagold. Ugyanúgy kell eljárnod, mint az egyszerű öntözések esetében. Ez nagyszerű módja annak, hogy folyamatos tápanyagellátást biztosíts a növényeknek, anélkül, hogy túlterhelnéd azokat.
Az évelő növények esetében elég 2-3 hetente adagolni a komposzt teát, mivel ezeknek a növényeknek általában nem olyan nagy a tápanyagértéke, mint az egynyári virágoknak.
Figyelj arra, hogy a komposzt teát ne csak a virágok tövére öntsd, hanem a levelekre is. Az ültetőládás virágok esetében körülbelül 1-2 liter folyadékot számolj ládánként, a láda és a növények méretétől függően. A virágágyások esetében egyszerűen öntözz a szokásos módon.
Amennyiben lehet, kora reggel, vagy az esti órákban öntözd meg a növényeket komposzt teával, hogy csökkentsd a párolgás mértékét.