A sárgarépa közismert zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, amit régóta ismerünk és termesztünk. Nyugat-Ázsiában őshonos, de később háziasították, és nemesítették. A nemesített változat a vadhoz képest jóval nagyobb és ízletesebb.
Kétéves növény, első évben tőlevele és főgyökere fejlődik ki, második évben jelenik meg magszára. A növény fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin, aminek jellegzetes színét is köszönheti.
A sárgarépa más zöldségekhez képest kevesebb gondozást igényel, ezért kezdő kertészeknek is ideális választás lehet. A jó vízelvezetésű, nem túltrágyázott, laza talajt – a homokos, agyagos talaj az ideális – és a napsütést, félárnyékot kedveli, és már kora tavasszal el lehet vetni.
A magok elvetése után a csírázás két-három hétig is eltarthat. Közepesen vízigényes növény, és különösen a csírázási periódusban fontos, hogy elegendő vizet biztosítsunk neki.
Ahhoz, hogy minél nagyobb sárgarépáid lehessenek, érdemes betartani a következő 3 lépést!
1. Ne kapáld a földet
A kapálás egyik fontos célja a kiszáradt, megkérgesedett talajfelszín összetörése, hogy könnyebben jusson be a víz a gyökerekhez, a másik pedig a gyomnövények kiirtása, de nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a talaj élővilágáról, ezért vannak, akik nem javasolják.
2. Fontos a mulcsozás
A mulcsozás talajtakarást jelent. A talajtakaró segít megtartani a nedvességet a talajban, megakadályozza az eróziót, távol tartja a gyomokat, és megvédi a növényeket a szélsőséges hőmérsékletektől. Ehhez használhatunk száraz leveleket, szalmát vagy gallyakat.
Fontos azonban, hogy ne fűrészport használjunk erre a célra.
3. Fontos a megfelelő trágyázás
Fontos, hogy trágyát, komposztot biztosítsunk a növénynek, de ne forgassuk azt bele a talajba. Ebben az esetben a sárgarépa egyenesen fog nőni, és nem fog elágazni. Csak akkor ágazik el, ha megkapálod körülötte a földet, és beleforgatod a trágyát.