KezdőlapHobbyHogy készítsük fel a rózsabokrokat a télre - A rózsák őszi gondozásának...

Hogy készítsük fel a rózsabokrokat a télre – A rózsák őszi gondozásának titkai

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az ősz rendkívül fontos időszak minden rózsafajta számára. Legyen szó hibrid tearózsáról, floribundáról, kúszórózsáról vagy akár bokorrózsáról, az, ahogy ősszel gondját viseled a növényeknek, döntő szerepet játszik a növekedésükben és a virágzásukban a következő szezonban. Sőt, ha nem megfelelően készítjük fel a rózsákat a télre, akár el is pusztulhatnak.

Sajnos a zord téli időjárás halálos lehet a rózsabokrok számára. Különösen azokra nézve, amelyek védtelenek vagy a nem megfelelő bánásmód miatt meggyengültek.

Hogy készítsük elő a rózsabokrokat a télre

A siker valójában néhány egyszerű feladat elvégzésén múlik, ugyanakkor oda kell figyelni néhány gyakori hiba elkerülésére is, amik veszélyeztethetik a rózsák téli túlélését. Ezek közül az első az őszi metszés.

Metszeni vagy nem metszeni

Ha van egy kritikus hiba, amit a kertészek gyakran elkövetnek, és amivel veszélyeztethetik a rózsák téli túlélését, akkor az az őszi metszés. Az ősz nem alkalmas időszak a rózsák megmetszésére, sőt, valójában, hacsak nincs sérült vagy törött ág, ilyenkor semmilyen szárat vagy ágat nem szabad eltávolítani a rózsákról.

A metszés a növények számára jelzés a regenerálódásra és az új hajtások növesztésére. Késő ősszel már az elhervadt virágokat sem szabad eltávolítani, mivel ezzel is további virágzásra ösztönözzük a növényt, ez pedig komoly veszélyeket rejt magában a hideg tél közeledtével.

A rózsabokrokat minden új, késői növekedés veszélyezteti. A zsenge új hajtások és szárak növekedésük során energiát vesznek el a növénytől. Aztán, amikor a kemény fagyok elkezdődnek, nemcsak az új hajtások pusztulnak el, hanem az egész bokor ki van téve a kifagyás veszélyének.Ehelyett mindig várjunk a metszéssel a tél végéig vagy közvetlenül a tavasz kezdetéig. Ekkor a növény nyugalmi állapotban van, és nem próbál kihajtani, amíg tavasszal fel nem melegszik az idő.

Tápszerezés

A metszéshez hasonlóan a műtrágyázás, tápszerezés is tilos ősszel. Ezt csak kora tavasszal és nyáron szabad elvégezni. A késő nyár és a kora ősz beköszöntével a tápszerezés sokkal több kárt okoz, mint hasznot.

A metszéshez hasonlóan a műtrágyázás is növekedésre ösztönzi a növényt, a talaj felett és alatt egyaránt, a gyökerek szintjén. Ha a tél elég kemény, akkor az új, zsenge növekedés nagyon érzékeny a fagyásra és az olvadásra. Nemcsak az új hajtás, hanem az egész rózsabokor veszélybe kerül.

A rózsák védelme az esőtől, hidegtől, hótól és jégtől

Amikor a tél okozta állandó olvadás és fagyás elleni védelemről van szó, sok múlik a termesztett rózsa típusán is. Általánosságban elmondható azonban, hogy a fajtától és a termőhelytől függően minél keményebb a tél, annál nagyobb mértékben kell védeni a rózsákat.

Hibrid és tearózsák

A hibrid- és tearózsák a legnépszerűbb rózsabokrok közé tartoznak, ugyanakkor a legtöbb védelmet igénylik. Az ősz közepe után gereblyézd össze a lehullott leveleket a rózsabokrok körül, ezek ugyanis a kártevők és betegségek rejtekhelyei lehetnek.

Ezután fedd le a rózsabokrok tövét körülbelül 15 cm vastagon fűrészporral vagy komposzttal. A hibrid és tearózsák esetében itt találhatók az oltványok, amik a legérzékenyebb részek, és feltétlenül meg kell védeni azokat a hidegtől. Ha komposztot választunk mulcsrétegként, az nemcsak védelmet nyújthat, de tápanyagokkal is szolgál a növényeknek.

Futórózsák

A futórózsáknak általában több gondot okoz a téli időszakban a szél, mint a hideg, ez ugyanis kárt tehet az ágaikban. De a nagy mennyiségű hó és jég is károkat okozhatnak.

Ha a futórózsák egy lugasra vannak felvezetve, egyszerűen biztonságosan rögzíteni kell azokat a szerkezethez. Ez megakadályozza, hogy az erős téli szél letörje vagy megsértse a vesszőket.

Ha nem kapaszkodnak semmilyen szerkezethez, a folyamat egy kicsit másképp zajlik. Az egyszerű kikötés ugyanis nem nyújt elegendő támaszt vagy védelmet. Ehelyett gyűjtsd össze a vesszőket, kötözd át azokat szorosan, fektesd le a kötegeket a földre, és fedd le azokat körülbelül 15 cm vastagon szalmával, fűrészporral vagy komposzttal. Ez megvédi a vesszőket a téli időjárás káros hatásaitól.

Bokorrózsák

A bokorrózsákat a legegyszerűbb felkészíteni a télre, ugyanis erős a gyökérzetük és általában rendkívül jól tűrik a hideg időjárást, ezért csak tartós nagy fagyok esetén van szükségük védelemre.

A bokrok körül össze kell gyűjteni az elszáradt leveleket, és a tövek körül körülbelül 7-10 cm vastag komposztréteget kell felhalmozni. Ez segít megvédeni a töveket az állandó fagyástól és olvadástól, és tápanyagot biztosít, miközben fokozatosan lebomlik.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet