KezdőlapHobbyHogy kezeljük és előzzük meg a penészesedés kialakulását a szobanövényeken

Hogy kezeljük és előzzük meg a penészesedés kialakulását a szobanövényeken

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A penész kellemetlen probléma lehet a lakásokban – szerkezeti károkat okozhat, és súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet az emberekre és az állatokra. A nagy mennyiségű nedvesség, például beázás vagy szivárgás miatt, különösen elősegíti a penészgombák terjedését.

Arra azonban nem mindenki gondol, hogy a penész a növényeket is megtámadhatja, pedig maguk a növények és azok földje is nagyszerű táptalajt jelenthet a gomba spóráknak.

A penész egy olyan gombafajta, amely nedves környezetben fejlődik. A spórák mindenütt ott vannak a levegőben, és ha megtelepedhetnek egy felületen, növekedni és terjedni kezdenek. Mindenhol jelen vannak, és a szél, az állatok és az emberek is szállíthatják azokat. Bár a penész bármilyen növényen elszaporodhat, a szobanövényeken nagyobb valószínűséggel jelenik meg, mivel azokat gyakran meleg, párás környezetben tartjuk.

Miért nő penész a szobanövények talaján

A növények talaja szerves anyagokat tartalmaz, amire a penésznek is szüksége van a növekedéshez. A sötétség szintén kedvez a penészesedésnek, ezért a penész nagyobb valószínűséggel jelenik meg az ablakoktól távol eső, árnyékos helyeken lévő szobanövényeken.

A növényeken megjelenő penész különböző típusai

A növényeken található három leggyakoribb penésztípus a fehérpenész, a feketepenész és a lisztharmat

A fehérpenész olyan gomba, amely fehér, porszerű foltok formájában jelenik meg a növények levelein. Kialakulásának oka a túlzott páratartalom vagy a szellőzés hiánya. Bár a fehérpenész általában nem ártalmas a növényekre, okozhat károkat, mivel a levelek sárgulását és lehullásához vezethet. Súlyos esetekben akár el is pusztíthatja a növényt.

A feketepenész olyan gomba, amely fekete vagy zöldes-fekete foltok formájában jelenik meg a növények levelein. Ezt a penésztípust gyakran a túlöntözés okozza, mivel nedvességre van szüksége a növekedéshez. Mivel a levelek foltosodáshoz vezet, káros lehet a növényre. Ugyanakkor az emberekre és háziállatokra is káros, ha belélegezzük a spórákat.

A harmadik leggyakoribb penésztípus a lisztharmat. Ez fehér, kis foltokban jelentkezik a növény levelein. A lisztharmat két fő oka a túl magas páratartalom vagy a nem megfelelő szellőzés. A levelek törékennyé válhatnak és lehullanak; súlyos esetben akár el is pusztíthatja a növényt.

A penész elvileg más színben is megjelenhet (például rózsaszín, kék, sárga), de ez csak ritkán fordul elő.

Hogy lehet megszabadulni a különböző típusú penészgombáktól

Egy általános tipp, ami minden penészfajta esetében hasznos lehet, ha a virágföldet napfényes helyen kiszárítjuk, így eltávolítva belőle a penész spórákat.

Feketepenész

A feketepenész eltávolításának legjobb módja az, ha eltávolítunk minden érintett növényi anyagot. Ez magában foglalja a leveleket, a szárakat és a virágokat. Az is fontos, hogy sterilizáljuk a kerti szerszámokat, hogy megakadályozzuk a penész terjedését – ehhez áztassuk azokat 10 percig fehérítőoldatba.

Ezután gombaölő szerrel kell kezelni a növényt. Ezt akár házilag is elkészíthetjük, ha egy evőkanál szódabikarbónát elkeverünk 3 és fél liter vízben, de akár kertészeti szaküzletekben is vásárolhatunk gombaölő szereket. Ebben az esetben kövessük a csomagoláson található leírást a szer alkalmazásakor. Az is fontos, hogy ha egyszer megszabadultunk tőle, megakadályozzuk a penész visszatérését.

A neem olaj biztonságos gombaölő szer, amelyet sok kertész használ akár a haszonnövényeken is, amiknek a termését elfogyasztjuk. A növénybetegségek és kártevők széles skálájától segít megszabadulni, például a gombától, a lisztharmattól, a fekete foltosságtól, a gyökérrothadástól, a feketepenésztől, a takácsatkaféléktől és a levéltetvektől.

Fehérpenész

Ebben az esetben is fontos, hogy eltávolítsuk az érintett részeket, leveleket, szárakat és virágokat. Ha jelentős mennyiségű penésszel van dolgunk, érdemes friss földbe ültetni a növényt. Az újrafertőzés megelőzése érdekében mossuk le a növényt gombaölő szerrel.

Lisztharmat

A lisztharmat eltávolításához metszd vissza az érintett részeket. Ezt követően gombaölő szeres oldattal kezelheted a növényt, hogy megelőzd a penész spórák újbóli elterjedését.

Hogy előzhetjük meg a penészesedést

A penészgomba megjelenése a növényeken megelőzhető probléma. A megfelelő öntözés az egyik legfontosabb szempont – a túl sok nedvesség ugyanis kedvez a penészgombáknak. Fontos, hogy a cserepeken vízelvezető lyukak legyenek, így a fölösleges víz ki tud folyni azokon. A megfelelő szellőzés szintén kulcsfontosságú. A szükséges légáramlás biztosítása érdekében kinyithatod az ablakokat, vagy használhatsz ventilátort.

Egy másik tipp, amit érdemes szem előtt tartani, hogy ne zsúfold össze szorosan a növényeket. Ha a növények túl szorosan vannak egymás mellett, a levegő nem tud szabadon áramolni közöttük, a meleg, párás környezet pedig ideális a penésznek.

Az is fontos, hogy időnként letörölgesd a leveleket egy puha ronggyal, így eltávolíthatod a port és más szennyeződéseket, sőt, az esetleges penész spóráktól is megszabadulhatsz.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet