Ha bőséges és gyorsan termő paradicsomról álmodunk, akkor érdemes kipróbálni az alábbi egyszerű és természetes módszert. Nem mindegy, hogy mikor alkalmazzuk ezt a házi praktikát.
A paradicsom töveket időnként vissza kell törni, az elnőtt hajtásokat meg kell rövidíteni, mert különben a növény a zöld hajtásokba, és nem a termésbe koncentrálja az energiáját. Ha visszatörjük a hajtást, akkor felgyorsul a növekedési és érési folyamat.
A paradicsomot a rövid tavaszi-nyári időszakban 4 virágzásig, a hosszú nyári-őszi ciklusban pedig legfeljebb 8 virágzásig kell metszeni.
Ha időben megtörténik a művelet, 2-3 héttel is meghosszabbíthatjuk a paradicsom érési időszakát, és a bőséges termés kialakulását.
A szakemberek azt tanácsolják, hogy a műveletet csak néhány tövön végezzük el, hogy ne egyszerre teremjen az összes, maradjon egy pár olyan, ami csak a nyár vége felé terem.
A paradicsommetszés során a paradicsomlevél tövében kinőtt hajtásokat távolítsuk el. Ezeket a hajtásokat kézzel törjük vagy ollóval vágjuk le, amikor elérik az 5 cm-es maximális hosszúságot.
Ha a paradicsomot nem metsszük, akkor a növények nagyon sűrű, bokros formájúra fejlődnek, és a termés később fog beérni.
A lombtalanítás az a folyamat, amikor a leveleket letörjük a növény tövéről. A művelet azért nagyon fontos, mert biztosítja a növények jobb szellőzését, valamint az esetleges betegségek, baktériumok eltávolítását.
Ha a levél éri a talajt, vagy hozzáér a körülötte lévő gyomnövényekhez, akkor könnyebben terjednek a fertőző betegségek.