KezdőlapHobbyÍgy akadályozhatod meg, hogy a poloskák bejussanak az otthonodba ősszel

Így akadályozhatod meg, hogy a poloskák bejussanak az otthonodba ősszel

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az ázsiai márványospoloska eredeti őshazája Kína szárazföldi része, Tajvan, Japán és a Koreai-félsziget, de ma már Európában és Amerikában is elterjedt. Európában a 2010-es években jelent meg, és az utóbbi években jelentős mennyiségben elszaporodott.

Ahogy megérkezik az ősz és vele a hűvösebb időjárás, ezek a rovarok hihetetlen mennyiségben bukkannak fel, látszólag a semmiből, és megpróbálnak bejutni a lakásokba, garázsokba, bárhová, ahol egy kis védelmet találnak a közelgő tél elől.

A természetes ragadozók hiányában, valamint a permetszerekkel és rovarölő szerekkel szembeni nagyfokú tolerancia miatt évről évre tovább szaporodnak, és új régiókban terjednek el.

Az ázsiai márványospoloska komoly mezőgazdasági kártevő, és bár az emberre, háziállatokra nem veszélyes, és nem tesz kárt a fában, gipszkartonban, vagy más építőanyagokban, komoly kellemetlenséget jelenthet, ha nagy számban megjelenik az otthonunkban.

Hogy akadályozhatod meg, hogy bejussanak a lakásba

Az egyetlen oka annak, hogy megpróbálnak bejutni a lakásokba, a túlélés. Egyszerűen csak egy helyet keresnek, ahol melegben maradhatnak, és átvészelhetik a telet. Emiatt, amint megérkezik az ősz, és lehűl a levegő, megindul az invázió.

Amint képesek bejutni a lakásba, gyorsan menedéket keresnek a sarkokban, laza szegélyekben, padlásokon – lényegében bárhol, ahol elrejtőzhetnek, és téli álmot alhatnak. De amint beköszönt a tél, a benti meleg újra előcsalogatja őket. Ez a probléma pedig egész télen és tavasszal kitart. Amikor pedig eljön a tavasz, meglepően nagy számban bukkanhatnak elő téli rejtekhelyükről. Ilyenkor annak a módját keresik, hogy juthatnának ki a szabadba.

Ráadásul ezek a rovarok kellemetlen szagot bocsátanak ki, amikor fenyegetve érzik magukat. Ez a jellegzetes szag pedig órákig megmarad. Ha pedig véletlenül egy seprűvel próbálod meg eltakarítani őket, vagy esetleg felporszívózni, a szag napokig, sőt, akár hetekig is megmaradhat a seprűn vagy a porszívó zsákjában.

A jó hír azonban az, hogy egy kis őszi plusz munkával megállíthatod, vagy legalábbis csökkentheted a lakásba bejutó poloskák számát. A legjobb módszer ugyanis, hogy megszabadulj ettől a problémától, a megelőzés, és ezt mindenképpen ősszel kell megtenni, amikor a rovarok aktívan menedéket keresnek.

Olyan spray-k használata, amik mintegy sorompóként működnek

A védekezés első lépése, hogy valamilyen poloskák számára taszító illatú spray-jel fújod be azokat a felületeket, ahol megpróbálhatnak bejutni a lakásba – az ablakokat, ajtókat, külső falfelületeket, küszöböket. Bár ezek nem pusztítják el a rovarokat, elriasztják azokat attól, hogy az adott területen bujtási pontokat keressenek.

Ezt a keveréket akár házilag is elkészíthetjük, van ugyanis két természetes illatanyag, amit a poloskák ki nem állhatnak: a menta és a fokhagyma.

Ehhez a természetes illóolajokat vízzel kell összekevernünk, és a keveréket egy szórófejes flakonba öntenünk, aztán már csak rendszeresen be kell vele permeteznünk azokat a felületeket, ahol a rovarok bejuthatnak a lakásba. A permetezést nem árt gyakran megismételni, mert az eső és a harmat is lemoshatják kijuttatott szert.

A belépési pontok lezárása, szigetelése

A természetes riasztó szerek permetezésén túl a következő kulcsfontosságú lépés az összes bejutási pont lezárása és szigetelése. Az ajtók és ablakok friss fugázással történő lezárása nemcsak a téli számlák csökkentésében, hanem a poloskák megállításában is segíthet. A rovarok ugyanis a legkisebb repedéseken is bejuthatnak.

A szúnyoghálókat sem árt ellenőrizni, szakadások, lyukak után kutatva, és a sérült hálókat ki kell cserélni. A másik fontos pont, amit szigetelni kell, a bejárati vagy erkély ajtók küszöbje, a puha gumiréteg alatt ugyanis könnyen bejuthatnak a rovarok, különösen ha az kopott, vagy sérült, de a falemezek esetében is ugyanez a helyzet, ezért az ajtók alatti réseket, küszöböket szintén nem árt szilikonnal szigetelni, és a garázsajtókról sem szabad megfeledkezni.

Ezenkívül nem árt ellenőrizni az otthonunkat egyéb nyílások és repedések után kutatva. Ezek közé tartoznak a légkondicionáló vezetékeknek, az elektromos vezetékeknek, sőt a kábel-, internet- és telefonvezetékeknek fúrt lyukak is. Ezeket a bejutási pontokat szilikonnal vagy habspray-jel szigetelhetjük, de a szellőzőrácsokat sem árt ellenőrizni, szakadások, lyukak után kutatva.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet