KezdőlapHobbyÍgy szabadulhatsz meg természetes módon a kertben elszaporodott csigáktól

Így szabadulhatsz meg természetes módon a kertben elszaporodott csigáktól

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Bár a legtöbben elfogadjuk azt a tényt, hogy a csigák a természet szerves részét képezik, ez nem jelenti azt, hogy meg akarjuk osztani velük a kertünket. A spanyol csupaszcsigák elég kártevők ahhoz, hogy tönkre tegyék a pázsitunkat és a kertünket. Szerencsére van néhány módszer arra vonatkozóan, hogy miként is szabadulhatunk meg ezektől a hívatlan vendégektől!

Hogyan lehet megszabadulni a kertünket tönkre tévő csigáktól?

A csigák kicsi, színes szárazföldi puhatestűek, amelyek gyakran megtalálhatók a kertekben, parkokban és más zöldterületeken. Általában kis méretűek, 1-2 cm hosszúak és 0,5-1 cm szélesek. Puha és izmos testük van, amelyet spirális héj borít.

A kerti csigák növényekkel táplálkoznak, beleértve a zöld leveleket és szárakat, de gombákat és más kis szervezeteket is fogyaszthatnak. Ezek a csigák számos állat táplálékforrásai, köztük a madaraké, a gyíkoké és a békáké. A csigák a kerti ökoszisztémákban is fontos szerepet játszanak, segítik a szerves anyagok újrahasznosítását és az ökológiai egyensúly fenntartását.

Mivel táplálkoznak a csigák?

A csigák szerves anyagokat esznek, beleértve az élő növények széles skáláját és a korhadó fát, a termést és a növényi leveleket, virágot is fogyasztanak, és különösen szeretik a bazsalikomot, a babot, a fejes káposztát, a dáliát, a salátát, a körömvirágot és a különféle zöldségeket.

Milyen károkat okozhatnak a csigák?

A csigáknak érdes, reszelőszerű nyelvük van, amellyel sokat árthatnak a növényeknek. Az eredmény nagy lyukak és szétrágott levelek, amelyek károsíthatják vagy akár elpusztíthatják a növényzetet. De ez nem minden!

Íme, néhány ok, amiért érdemes azonnal megszabadulni a csigáktól, amint meglátja őket:• A csigák csökkentik a terméshozamot, mivel elpusztítják a növényeinket, különösen a leveles zöldségeket.

• Elpusztíthatják a vízi állatokat. A csigák paraziták, és a dekoratív kis kerti tavakban elpusztíthatják a halakat. Ezenkívül ezek a vízkedvelő puhatestűek gyorsan szaporodnak, és eltömíthetik a tó- vagy medenceszűrőket és csöveket.

• Betegséget terjesztenek. A csigák betegségeket és parazita férgeket hordoznak, amelyek veszélyesek lehetnek a háziállatokra és az emberekre egyaránt.

A kerti csigáktól való megszabadulás módjai

Számos módja van annak, hogy megszabaduljunk a csigáktól a kertben anélkül, hogy meg kellene őket ölni. Íme néhány lehetőség:

Először is megpróbálhatjuk csökkenteni a páratartalmat a kertben. A csigák szeretik a nedves, hűvös környezetet, így, ha szárazon tudjuk tartani kertünket, könnyebben távol tartjuk őket.

Távolítsuk el a táplálékforrásokat: a csigák vonzódnak a zöld növényekhez, ezért az egyik módja annak, hogy elriasszuk őket, ha csökkentjük a táplálék elérhetőségét. Ehhez távolítsuk el a csigával fertőzött növényeket, vagy fedjük le őket hálóval vagy perforált fóliával.

Csábítsuk őket sörrel: a csigákat vonzza a sör, ezért öntsünk sört egy kis edénybe, és tegyük a kertben egy árnyékos és csendes helyre. Fontos, hogy rendszeresen ürítsük ki a tartályt, és töltsük fel friss sörrel.

Használjunk rézfóliát: ha rézfóliát használunk a kertben, csökkenthető a csigapopulációt. Ez ugyanis nedves állapotában elektromos anyagot szabadít fel, amely károsítja az idegrendszerüket, és megakadályozza, hogy tovább haladjanak.

Indiai futókacsa: a csupaszcsigák egyik legnagyobb természetes ellensége az indiai futókacsa, ezek az igen érdekes kacsák minden kártevőt előszeretettel kiirtanak a kertből, igazi áldás a háztájon.

Használjunk tojáshéjat: az őrölt vagy összetört tojáshéjat felhasználhatjuk a csigák elriasztására. Ez azért van, mert a tojáshéj durva és kellemetlen a csigák számára, és nem tudnak átmenni rajtuk. Szórjunk tojáshéjat a növények köré és azokra a területekre, ahol a csigák találhatók.

Riasztó növények ültetése: egyes növények riasztó tulajdonságokkal rendelkeznek a csigák számára. Ide tartozik a menta, a rozmaring, a levendula és a fokhagyma. Ültessük ezeket a növényeket a kertbe, vagy használhatjuk a növényekből kinyert illóolajokat is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet