Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az Epsom-sót (más néven keserűsót vagy magnézium-szulfátot) a legtöbben valószínűleg a kádfürdőkhöz társítják, hiszen ha hozzáadjuk a fürdővízhez, segít ellazítani az izmokat, enyhíti a szorongást és megnyugtatja a bőrt. De egyes kertészek szerint ez a magnézium és a kénsav által alkotott só nagyszerű hatással lehet a növényekre is.

A keserűsó emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait már igazolta a tudomány, de vajon mi a helyzet a növények esetében? Az alábbiakban kertészeti szakemberek tanácsai olvashatók.

Hogy hat az Epsom-só a növényekre?

A növényeknek, akárcsak az embereknek, magnéziumra van szükségük. A magnézium az egyik legfontosabb makrotápanyag, amire a növényeknek szüksége van a fotoszintézishez. A magnézium a klorofill központi ionja, tehát a növény számára nélkülözhetetlen a táplálék előállításához. Ugyanakkor szükség van rá az RNS és a DNS szintézisében is, sok fontos enzimmel kötődik, és asszimilálja a foszfort, amely egy másik létfontosságú makrotápanyag. Az Epsom-sóban található kén szintén hasznos, elősegíti különböző fontos enzimek és fehérjék kialakulását a növényekben.

A legegészségesebb és legellenállóbb növények azok, amelyek minden létfontosságú tápanyagból megfelelő mennyiséget kapnak – a magnéziumtól és a kéntől a nitrogénig, a foszforig és a káliumig. Ezért fontos a növények rendszeres tápszerezése, különösen, ha a talajban nyilvánvaló hiány van valamelyik fontos tápanyagból.

Az Epsom-só nem teljes értékű tápszer, mert, bár növeli a magnézium és a kén szintjét a talajban, de egyetlen másik fontos tápanyagot sem tartalmaz, amelyre a növénynek szüksége van ahhoz, hogy növekedni tudjon.

Tehát a kávézacchoz hasonlóan az Epsom-só növényekre gyakorolt hatását is kissé túlértékelik. Hacsak a talajban nincs magnézium- és kénhiány, a keserűsónak nem sok hatása lesz, mondja Leslie F. Halleck, kertészeti szakértő.

„Ha pedig már van egy kevés magnézium a talajban, akkor komplikációkat okozhat más tápanyagok felvétele szempontjából.” – mondja egy másik szakértő, Summer Rayne Oakes.

Honnan tudhatod, hogy a növénynek Epsom-sóra van szüksége?

A kissé alacsony magnéziumszintű talaj esetében néhány amerikai kertész tapasztalata szerint, úgy tűnik, a sós fürdő fokozza a növekedést, a virágzást és a termést, például a rózsa, a paradicsom vagy a paprika esetében.

A kertészek csoportja azonban, akik az Epsom-só használatával kísérletezett, azt is hozzátette, hogy „nehéz megállapítani a közvetlen kapcsolatot egy adott tápanyag, például a magnézium-szulfát, és a megnövekedett hozam vagy növénynövekedés között, a talaj összes többi változója, például a pH-érték, a kalcium és a kálium tartalma, valamint az időjárási tényezők miatt, amik szinté hatással vannak a növényekre.”

Ha szeretnéd tudni, vajon érdemes-e kipróbálnod az Epsom-sót a növényeiden, így állapíthatod meg, ha szükségük van az extra tápanyagra, amit ebből az olcsó és könnyen felhasználható sóból kaphatnak:

Kerti növények

Halleck szerint, mielőtt Epsom-sót használnánk a kerti növények trágyázására, mindig jó ötlet talajvizsgálatot végrehajtani. Ez segít megállapítani, milyen tápanyagokat kell pótolnunk. Ha a talajvizsgálat azt mutatja, hogy több magnéziumra vagy kénre, esetleg mindkettőre van szükség, akkor az Epsom-só hasznos kiegészítő lehet tápszerként.

Szobanövények

A benti, cserepes növények esetében a szakszerű talajvizsgálat nem éri meg a fáradtságot. Ebben az esetben figyeljünk oda a magnéziumhiány szemmel látható jeleire. Oakes szerint ezek közül a legkézenfekvőbb a klorózis (az erek körül megfigyelhető sárgulás).

Hogy használjuk az Epsom-sót?

Adjunk 1-2 evőkanál Epsom-sót egy liter meleg vízhez, és rázzuk össze. Az amerikai Nemzeti Kertészeti Egyesület tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy ha ennél nagyobb arányt használunk, az nem lesz hatékonyabb. Szobanövények esetében használjunk csak egy 1 evőkanállal.

A növekedési időszakban néhány havonta egyszer öntözzük ezzel az enyhén sós oldattal a növényeket víz helyett. Önthetjük a talajra, vagy, a gyorsabb felszívódás érdekében, egyenesen a levelekre is permetezhetjük.

Ne használjunk belőle túl sokat.

„A növény számára szükséges magnéziummennyiség meglehetősen alacsony, ezért nagyon könnyű túlzásba vinni és túlterhelni a növényt.” – mondja Oakes. A túlzás jelei közé tartoznak az elakadt növekedés és a sötétebb levelek.

Az Epsom-só népszerű tápszer mind a kerti, mind a beltéri növények esetében. De a kertészeti szakértők szerint csak akkor kellene alkalmaznunk, ha bebizonyosodott, hogy a növényeink magnézium- illetve kénhiányban szenvednek.

Forrás: mindbodygreen.comHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!