KezdőlapHobbyKeverd ezt a cserepes növények földjéhez, hogy megelőzd a gyökérrothadást!

Keverd ezt a cserepes növények földjéhez, hogy megelőzd a gyökérrothadást!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha szenvedélyesen rajongsz a szobanövényekért, fontos tudnod, mit adhatsz a virágföldhöz, hogy megakadályozd a gyökerek rothadását.

Ha már régóta foglalkozol növényekkel, valószínűleg ismered a kókuszhéj illetve a kókuszrost előnyeit. Ha azonban mégsem, most megtudhatod, miért olyan népszerű termesztő közegek, és azt is megtudhatod, hogyan és mikor érdemes használni azokat.

Ezek az anyagok ráadásul nemcsak a szobanövények gondozása során nyújtanak csodálatos előnyöket, hanem hidroponikus vagy kültéri ültetéshez is egyaránt alkalmasak.

A kókuszhéj illetve a kókuszrost a legjobb termesztő közegek a viaszvirágok (hoyák) és kontyvirágfélék (Araceae) számára.

Miért jó kókuszhéjat, vagy kókuszrostot adni a cserepes növények földjéhez

A kókuszhéj vagy kéreg őrlemény a kókuszdió rostos héjából származó szerves anyag. Mivel rendkívül porózus, hidroponikus és talajalapú ültetési rendszerekben egyaránt használható a vízelvezetés és a levegő keringésének javítására.

Milyen előnyei vannak a kókuszdióhéjnak a növényápolásban?

A kókuszhéj sok szempontból sokkal nagyobb kontrollt biztosít a növény környezete felett:• Jó nedvszívó: A kókuszhéj egyik legfontosabb előnye, hogy segít megtartani a nedvességet. Ez az anyag magába szívja a vizet, és hidratálódik, ha vízzel érintkezik, ami segít nedvesen tartani a növények gyökereit.

• Jobb vízelvezetés és szellőzés: A kókuszhéj rendkívül porózus, így jobban átengedi a vizet, és ezáltal segít megelőzni a gyökérrothadást, ami akkor fordulhat elő, ha a gyökerek hosszabb ideig vízben állnak. Emellett több oxigén jut el a növények gyökereihez, ami elősegíti az egészséges növekedést.

• Alacsony tápanyagtartalommal rendelkezik: A hagyományos virágfölddel ellentétben a kókuszhéj csökkenti a növények túltrágyázásának és a mérgező anyagok felhalmozódásának kockázatát.

A kókuszháncs vagy kókuszrost a kókusz rostos (a mag és a külső héj közötti) rétegéből készül. A kókuszrost feldolgozottabb, mint a kókuszhéj, és az állaga közelebb áll a haj állagához.

A kókuszrost több nedvességet tart meg, mint a kéreg, és „Coco Coir” néven is árusítják.

Bár mind a kókuszhéj, mind a kókuszrost előnyös a növényápolás szempontjából, a tőzeg hajlamos a legtöbb nedvességet megtartani. Ez növényi eredetű üledékes talajképző kőzet és talaj, ami állagában leginkább a virágföldhöz hasonlít.

Ezen anyagok és egyszerű virágföld felhasználásával nagyszerű keveréket hozhatsz létre, ami kiváló vízelvezetést tesz lehetővé, és ezzel csökkenti a gyökérrothadás kockázatát a szobanövények – különösen a trópusi növények – esetében.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet