Nincs is jobb, mint, amikor a fenyő illata belengi az otthonunkat. Az igazi karácsonyfa azonban, ha nem biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket, hamar megsárgul és elkezdi hullatni a tűleveleit.
Fontos, hogy olyan fát vásároljunk, amelyet viszonylag frissen vágtak ki, így akkor már az első napokban fel tudja szívni a vizet. Ez a művelet sokkal könnyebben kivitelezhető, mielőtt teljesen feldíszítenénk.
Marsha Gray, a Real Christmas Tree Board ügyvezető igazgatója azt javasolja, hogy ha hazavisszük a fát, vágjunk le körülbelül fél centimétert a törzsből.
“A karácsonyfák tűlevelűek, ami azt jelenti, hogy gyantát termelnek, amely elzárja a törzset, miután levágták” – mondja Gray. “A frissen vágott fán “feltörik” ez a lezárás, lehetővé téve, hogy a fa annyi vizet szívjon magába, amennyire szüksége van”.
“A leggyakoribb ok, amiért a karácsonyfa nem vesz fel elegendő vizet, az az, hogy a vágás a tövénél megtelt nedvvel” – mondja Porwol. “A törzset egyenesen vágjuk le, és ne ferdén vagy V alakban. A lapos vágások általában nagyobb felületet biztosítanak a vízfelvételhez” – mondja Andrew Porwol, a Sapcote Garden Center alapítója.
Használjuk a megfelelő fatartót
Porwol azt mondja, hogy a megfelelő karácsonyfatartó is elősegíti a vízfelvételt.
“Győződjünk meg róla, hogy fa elegendő vizet tud magában tartani – a törzs átmérője szerint 2,5 cm-ként legalább egy liter vizet képes felszívni” – mondja. “Egy túlságosan vékony törzsű fa gyorsabban kiszáradhat, mivel nem fog tudni elég vizet felvenni a hidratáláshoz”.
A törzs ezután visszazáródik, és nem vesz fel annyi vizet, amennyit közvetlenül friss vágással tud.
Tammy Sons, a TN Nursery vezérigazgatója szerint, “ha a fa még mindig nem szív fel elegendő vizet, adhatunk egy kevés meleg vizet is a tartóhoz, így hatásosabb lesz a művelet”.
Ne tegyünk semmilyen adalékot a vízbe
Vannak, akik szerint hatékonyabb, hogy ha adalékanyagokat teszünkk a karácsonyfatartó vizébe, például ecetet, cukrot, aszpirint, vagy különböző kereskedelmi forgalomban kapható fa-tartósítószert. A szakértők azonban nem ajánlják ezeket.
“Egyesek megakadályozhatják, hogy a fa megtartsa a vizet, és felgyorsítja a nedvességvesztést” – mondja Gray.
De nem csak ezért tanácsolják az adalékanyagok kerülését.
“Az adalékanyagok ösztönözhetik a baktériumok szaporodását is, amelyek eltömítik a fa pórusait” – mondja Porwol.
“A sima csapvíz lehet a legjobb választás!” – mondja Gray.
Nem kell aggódni
„Nem ritka, hogy a karácsonyfa vízfelvétele az idő előrehaladtával egyre csökken” – mondja Gray.
Mindaddig, amíg betartjuk az összes tanácsot, addig baj nem lehet.
“Egyszerűen figyeljük a tűk és ágak minőségét” – mondja Gray. “Ameddig eléggé rugalmasak, azt jelenti, hogy a fenyőfánk felszívja a számára szükséges vízmennyiséget”.