Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A legtöbb kutyatulajdonos ismeri kedvence szokásait, és könnyen felismeri, ha a kutyája éppen boldog, meglepődik, vagy éppen megijed valamitől.

De mit árulhat el négylábú barátainkról az a póz, amiben alszanak? Akárcsak az embereknek, a kutyáknak is vannak kedvenc alvópózaik.

Most elárulunk néhány dolgot, amit eddig talán nem is tudtál a kedvencedről.

1. A hógolyó póz


Ez a pozíció (amit alvó oroszlán póznak is nevezhetünk) nagyon gyakori az ebeknél. Ez a testhelyzet lehetővé teszi az állat számára, hogy veszély esetén azonnal talpra tudjon ugrani. A kutyák általában nem alszanak nagyon mélyen ebben a helyzetben, inkább csak pihennek, szundikálnak. Ez jellemzően olyan testhelyzet, amit az örző-védő kutyák vesznek fel.

2. A palacsinta póz (oldalt fekve, kinyújtott lábakkal)


Ebben a testhelyzetben a kutyák nagyon jól tudnak pihenni, és sok kutyus szeret így aludni, még akkor is, ha nincs különösebben kifáradva. Ez azt is jelenti, hogy biztonságban érzik magukat, mivel nem érzik szükségét annak, hogy megvédjék a létfontosságú szerveiket. Amikor jól érzik magukat, és megbíznak a körülöttük lévő emberekben, megengedhetik maguknak, hogy ebben a kényelmes testhelyzetben aludjanak. Ezeknek az ebeknek rendszerint rendkívül szoros a kapcsolatuk a gazdáikkal.

3. A Superman póz


Sok kölyökkutya alszik ebben a pózban, de akadnak olyan fajták, amelyek felnőttként is szívesen terülnek el így. A kiskutyák elsősorban azért szeretik, mert tele vannak energiával, és szükség esetén könnyedén talpra tudnak ugrani. Ha felnőtt kedvenced szívesen alszik ebben a pozícióban, azt jelenti, hogy rendkívül energikus, és mindig készen áll egy kis játékra.

4. Összegömbölyödve (labdapóz)


Ebben a testhelyzetben az állat megpróbálja megvédeni a mancsait, a torkát és a létfontosságú belső szerveit. Ugyanakkor az állatorvosok szerint azt is jelentheti, hogy így próbálja melegen tartani magát. Ha kedvenced így alszik, lehetséges, hogy valami aggasztja – például egy zaj valahol a közelben – de az is lehet, hogy egyszerűen csak szeret így összegömbölyödni.

5. Hanyatt fekve


Ez az alvópóz azt jelenti, hogy kedvenced rendkívül nyugodt és ellazult. A test legsebezhetőbb részei, a has és a torok, teljesen védtelenek maradnak. Ha egy állat így alszik, azt jelenti, hogy teljes mértékben megbízik benned, és jól érzi magát. Ugyanakkor azt is jelezheti, hogy melege van, vagy nagyon kifáradt. Ha gyakran választja ezt a pozíciót, magabiztos, és könnyen alkalmazkodik a különböző körülményekhez.

6. Döglött bogár póz


Ez a hanyatt fekvés egyik változata. Az égnek meredő mancsok elég vicces látványt nyújtanak. Ez is arra utal, hogy a kutyusod nagyon boldog, és biztonságban érzi magát. Azok az állatok, amelyek így alszanak, általában függetlenek és nyugodtak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!