KezdőlapHobbyMivel locsold a fáidat, ha a hőmérséklet fagypont alatt van. Az aranyat...

Mivel locsold a fáidat, ha a hőmérséklet fagypont alatt van. Az aranyat érő trükk, ami megóvja őket a hidegtől

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A téli mínuszokat nemcsak mi nem szeretjük, hanem a kertünkben élő növények sem rajonganak értük. Főként a gyümölcsfák érzékenyebbek a kemény fagyokra, ezért a kertészek kitaláltak egy hatékony megoldást, amivel megvédhetjük a növényeinket a pusztulástól. Régen nem állt fenn a fagyási veszély. De mivel az utóbbi években egyre gyakoribbak a hőmérséklet-ingadozások, a fák ellenállóképessége is legyengült.

Hogy megóvd a fákat a kertedben a fagytól, nem árt tudnod, mivel permetezd meg őket, hogy túléljék. Fontos, hogy ezt az oldatot kizárólag a hideg évszakban használd, amikor fennáll a hirtelen hőmérsékletcsökkenés veszélye.

Ha termést akarunk ebben az évben, akkor érdemes előre gondolkodnunk, és minden lehetséges intézkedést megtennünk annak érdekében, hogy a gyümölcsfáink ne sérüljenek a hideg időben.

A késő téli és kora tavaszi fagy általában a fáink legnagyobb ellensége, és bizony gyakran semmisíti meg a kibontakozóban lévő termést a hirtelen bekövetkezett fagy.

A szokatlanul melegek telek, amikor akár 20˚C-ot is mérnek, nem tesznek jót a növényeknek, ezt pedig csak tetőzi a hirtelen fagypont alá zuhanó hőmérséklet.

A hirtelen fagytól a rügyek, a fás részek és a gyökerek szenvednek leginkább, mint például a sárgabarack-, az őszibarack- és a mandulafák esetében.A fagy továbbá repedéseket okozhat a törzseken és az ágakon, ami szintén gyengíti a növény egészségét. Hogy ez ne történjen meg, létezik egy trükk, amivel elhárítható a veszély: a rézoldat, ami kifejezetten télen előnyös.

Keverj össze lombtrágyát 80PU szulfomattal (80% kéntartalmú porral) és MIF típusú rézszulfát műtrágyával. De vigyázz: az oldatnak 10%-os koncentrációjúnak kell lennie! Fontos, hogy abban az időszakban, amikor a rügyek már kinyíltak, az oldat koncentrációja csupán 5% legyen. A virágzás után az oldat koncentrációja csak 2% lehet.

Létezik az esőztető módszer is, ami kifejezetten a virágzási időszakban ajánlott, amikor a fák igencsak érzékenyek az alacsony hőmérsékletre. Ilyenkor vizet permeteznek (mesterséges esőként) a gyümölcsfákra, amikor az éjszakai hőmérséklet eléri a 3-4°C-ot.

Ha a hőmérséklet fagypont alá csökken, ez a víz megfagy, és az így kialakuló jégréteg megvédi a virágokat a fagytól. Ahhoz viszont, hogy a módszer sikeres legyen, a vízpermetnek nagyon finomnak kell lennie, és a víz eloszlásának is egyenletesnek kell lennie. Ráadásul a fagy alatt folyamatosan fenn kell tartani ezt a műveletet ahhoz, hogy valóban megóvjuk a termést.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet