Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A hideg idő már a nyakunkon, így egyre többen üzemeljük be a csempekályhát, a központit vagy más fűtőtesteket. A rendszer azonban nem minden esetben működik biztonságosan – könnyen történhetnek balesetek, melyek akár tragikus kimenetelűek is lehetnek, de egyszerűen meg is előzhetők. Íme néhány tipp a szénmonoxid mérgezés elkerülésére.

Mindenek előtt, mi is az a szénmonoxid? Egy színtelen és szagtalan gázról van szó, melyet rendkívül nehéz azonosítani, főként éjjel, alvás közben. A földgáz, fa, szén és pellet égése során szabadul fel, ha a berendezés, ami a hőforrást jelenti, hibásan működik.

A mérgezés tünetei a felgyülemlett gáz sűrűségétől, illetve a belélegzett mennyiségtől függnek. Ha csak rövid ideig kerülünk kontaktusba a gázzal, megúszhatjuk fejfájással és hányingerrel.

Ha huzamosabb ideig lélegezzük be a szénmonoxidot, már migrénszerű fejfájással, szédüléssel, álmossággal, hányással, gyors szívveréssel, lassú reflexekkel és ítélőképességgel kell számolnunk.

Súlyos mérgezés esetén rohamokig, kómáig és végül a halálig fajulhat a helyzet.

Mit tegyünk mérgezés (gyanúja) esetén?

Első lépésként, friss levegőre kell menekítenünk az érintetteket, és azonnal tárcsáznunk kell a sürgősségi segélyhívót. Fontos, hogy ha segítséget nyújtasz, előbb győződj meg a saját biztonságodról!

Nyiss ki minden ajtót és ablakot! Abban az esetben pedig, ha az áldozat már nem lélegzik, a diszpécser utasítására azonnal kezdd meg az újraélesztést.

Nem hiába mondják, „a kéményseprő szerencsét hoz.” Nem árt ugyanis időszakosan felülvizsgáltatni a fűtőtesteinket, és szakemberre bízni az esetleges működési hibák kiszűrését, megjavítását, függetlenül attól, hogy mivel melegítünk.

A gázszolgáltatók is ellátnak néhány jótanáccsal, melyeket ajánlott megfogadni:

  • olyan helyiségben fűtsünk, ahol megfelelő a szellőzés;
  • még a hideg beköszönte előtt ellenőrizzük le az elégett gázok távozását biztosító rendszereket;
  • évente kétszer, szakemberrel takaríttassuk ki a kéményeinket, a téli időszak előtt viszont kötelező;
  • sose hagyjuk felügyelet nélkül a működésbe helyezett nem automata fűtőtesteket, a nyílt lánggal működő készülékeket pedig sose használjuk a helyiségek kimelegítésére;
  • ajánlott egy szénmonoxid-érzékelő készülék beszerelése.
Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!