A paradicsom táplálása rendkívül fontos ahhoz, hogy a növény harmonikusan fejlődjön, és így gazdag termést takaríthassunk be.
Azok, akik szívesen termesztenek paradicsomot a kertjükben, bizonyára tudják, hogy ezeknek a növényeknek legalább három alapelemre van szükségük: nitrogénre, foszforra és káliumra. De érdemes figyelembe venni a hamu természetes előnyeit is.
Az alapelemeken kívül, amelyekre a paradicsomnak szüksége van a növekedéshez, természetesen vannak más, ugyanolyan fontos elemek is: magnézium, kalcium, vas, bór, réz, cink és mangán. Ezen elemek némelyikének hiánya vagy feleslege egyensúlyhiányhoz vezet, ami a termésen is megérződik.
Éppen ezért a megfelelő tápszerezés elengedhetetlen a paradicsom gondozásához. A legjobb azonban, ha ezek a tápszerek minél természetesebbek, és nem használunk vegyszeres készítményeket. Szerencsére vannak olyan természetes elemekből készült tápszerek, amiket akár otthon is könnyen előállíthatunk.
Az első termések megjelenésének és érésének időszakában a növénynek több káliumot tartalmazó tápszerre van szüksége. A hamu pedig nagyszerű természetes megoldást jelenthet – írja a onejive.com.
A szükséges oldatot rendkívül egyszerűen elkészítheted. Tegyél 500 gramm hamut egy vödörbe, majd önts rá 5 liter forró vizet.
Hagyd, hogy a hamu leülepedjen a vödör aljára, majd töltsd át a vizet egy másik edénybe. Ezután adj ehhez a keverékhez még 5 liter vizet, és már el is kezdheted ezzel az oldattal öntözni a paradicsomokat, de a kertben lévő egyéb növényeket is.
A hamu a következő okokból lehet hasznos:
• Semlegesíti a talaj savasságát
• Növeli a talaj lúgosságát
• Jótékony hatással van a mikroorganizmusok szaporodására
• Megvédi a paradicsomot a gombás fertőzésektől
• Felhasználható a magok elvetésekor is
• Tartós hatása van, ami akár több éven át is érezhető