KezdőlapHobby„Örökbe fogadtam egy tarisznyarákot, a kegyetlen emberek szerint meg kellene főznöm –...

„Örökbe fogadtam egy tarisznyarákot, a kegyetlen emberek szerint meg kellene főznöm – vannak érzései és a jelbeszédet is ismeri”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Howie egy szivárványos szárazföldi tarisznyarák (Cardisoma armatum), és valószínűleg ő fajtájának leghíresebb példánya, hiszen komoly rajongótáborral rendelkezik a közösségi médiában. Gazdája, a 38 éves Laura Porter ugyanis rendszeresen oszt meg róla képeket, sőt, saját maga kötötte sapkák és kalapok elképesztő választékába öltözteti.

Laura a férjével és a lányával él, és a családnak Howie-n kívül van két macskája is. A szivárványos tarisznyarákok várható élettartama körülbelül 8 év, de Howie már túlszárnyalta ezt – a család 10 évvel ezelőtt vásárolta őt egy kisállat kereskedésben, miután egy korábbi kedvencük, egy sziámi harcoshal (Betta splendens) elpusztult. Először azt hitték, hogy egy hím rákot vásároltak, ezért Howie-nak nevezték el, és bár később kiderült, hogy nőstény, megtartották a nevet.

A család igazi családtagként tekint Howie-ra, akinek Laura szerint kifinomult intelligenciája és érzései vannak, de, bár sok rajongójuk van a közösségi médiában, nem mindenki ért egyet a nézeteikkel, és sokan furcsának találják őket.

„Örökbe fogadtam egy tarisznyarákot, a kegyetlen emberek szerint meg kellene főznöm – vannak érzései és a jelbeszédet is ismeri”
Fotó: Laura Porter

Laura gyakran kiviszi kedvencét sétálni a környékre, hogy biztosítsa neki a szükséges testmozgást, és azt mondja, ilyenkor sokan furcsán néznek rájuk, sőt, inkább átmennek az utca túloldalára, hogy ne kelljen elmenniük mellettük.

„Amikor sétálni megyek vele, az emberek általában átmennek az úton, és a másik oldalon sétálnak tovább, hogy elkerüljenek. Nagyon kevesen jönnek oda hozzám, de ha mégis, akkor kérdezősködnek. Nem sétáltatom őt olyan helyen, ahol nagy a gyalogosforgalom. A sétáltatás a testmozgást és az élvezetet szolgálja, nem pedig azt, hogy tömegeket vonzzon és stresszt okozzon neki” – magyarázta a nő.

A közösségi médiában azonban többen rajonganak Howie-ért, aki képes jelnyelvvel kommunikálni – az ételt például úgy jelzi, hogy az egyik ollóját a szájához emeli, de pacsit is tud adni a gazdájának.

Laura elmagyarázta, hogy mindezt lassú, szeretetteljes törődéssel sikerült megtanítania kedvencének, aki szerinte hihetetlenül intelligens és érzékeny. Amikor enni adott neki, mindig használta az étel jelét, vagyis a szájához emelte a kezét, és egy idő után azt vette észre, hogy Howie megtanulta a mozdulatot. Bár sokan csak véletlen egybeesésnek tartják a dolgot, Laura azt állítja, Howie határozottan képes kommunikálni az igényeit, és szó sincs véletlenről.

„Örökbe fogadtam egy tarisznyarákot, a kegyetlen emberek szerint meg kellene főznöm – vannak érzései és a jelbeszédet is ismeri”
Fotó: Laura Porter

A nő ugyanakkor azt mondja, kedvence imád rajzfilmeket nézni, miközben kitakarítja a tartályát, a SpongyaBob például az egyik nagy kedvence, de az óceánnal kapcsolatos dokumentumfilmek „megijesztik”.

Howie ugyanakkor nagyszerűen kijön a család macskáival, és gyakran heverésznek együtt a kanapén. Laura szerint a mentális stimuláció és a testmozgás is rendkívül fontosak, ezért mindig elegendő játékot biztosít kedvencének, hogy ne unatkozzon.

„Amikor Howie unatkozik, tönkreteszi a tartály felszerelését, mert nincs más dolga. Ezért az akváriumába labdákat és más, különböző színű és textúrájú játékokat helyezek el neki” – magyarázta.

A rajongók aggodalmaira reagálva Laura azt is hangsúlyozta, hogy Howie nem csípi meg őket, sőt, azt mondja „megnyugtatónak” találja az ollói érintését. Gazdája szerint Howie-nak kifinomult ízlése van, szereti a sajtot és bizonyos érdességeket, de legnagyobb kedvence a kaviár.

„Örökbe fogadtam egy tarisznyarákot, a kegyetlen emberek szerint meg kellene főznöm – vannak érzései és a jelbeszédet is ismeri”
Fotó: Laura Porter

Laura, aki allergiás a kagyló-és rákfélékre, soha nem evett rákot, és bevallotta, hogy a Howie-val való kapcsolata megváltoztatta a rákokról és más tengeri élőlényekről alkotott véleményét. Elmondta, hogy kedvencének „különböző hangulatai vannak, kedvenc színe a sárga, és felismeri a helyeket, arcokat és tárgyakat.”

„Howie hónapokig képes emlékezni egy általa talált rejtekhelyre. Reagál a hidegre és a melegre, és a szélsőséges hőmérséklet-különbségeket ugyanúgy fájdalmasnak éli meg, mint mi. A legapróbb érintést is érzi a páncélján” – magyarázta Laura, aki nem érti, hogy lehetnek egyesek képesek élve megfőzni a rákokat.

„Tudom, hogy a rákok évezredek óta az emberek táplálékául szolgálnak, és az emberek továbbra is megeszik őket. De az egyetlen üzenetem az, hogy fel kell világosítani az embereket az ezekkel az érző lényekkel való humánus bánásmódról. Sokan azt hiszik, hogy a rákok nem érzik, amikor élve megfőzik őket. De ez egy gyötrelmes módja a halálnak. Az állatok szenvedésének csökkentése méltó ügy, függetlenül attól, hogy mit eszünk vagy nem eszünk meg.”

„Örökbe fogadtam egy tarisznyarákot, a kegyetlen emberek szerint meg kellene főznöm – vannak érzései és a jelbeszédet is ismeri”
Fotó: Laura Porter

Laura ugyanakkor azt is elmondta, hogy minden egyes alkalommal, amikor kedvence levedli a régi páncélját, és újat növeszt, aggódik, hogy nem éli túl a folyamatot, mivel az láthatóan egyre jobban megviseli Howie-t.

„Minden évben egyre nehezebb lesz számára a vedlés. Csak remélni tudom, hogy továbbra is sikerül legyőznie az esélyeket, és igyekszem egészségesen tartani őt” – mondta.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet