KezdőlapHobbyPermetezd be ezzel a keverékkel a paradicsomot, hogy elkerült a gombás fertőzés...

Permetezd be ezzel a keverékkel a paradicsomot, hogy elkerült a gombás fertőzés okozta paradicsomvészt

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A paradicsom egyik legveszélyesebb betegsége a paradicsomvész, amit a Phytophthora infestans nevű gomba okoz.

A paradicsomvész a gyökereket kivéve a növény minden részét érinti, és először a leveleken jelenik meg, kör alakú, sárgászöld foltok formájában, amik aztán barnára változnak. Néhány napon belül elhalnak az érintett szövetek, és a levelek elszáradnak.

A fertőzés előrehaladtával a szárakon is szabálytalan alakú, vizenyős, sötétbarna foltok jelennek meg, és a termések is foltosak lesznek, majd elrohadnak.

Ha felfedezzük a fertőzés jeleit, gombaölő szerekkel próbálkozhatunk, de a leghatékonyabb módszer a megelőzés.

Bár nem sokan ismerik ezt a trükköt, a tej és jód oldata nagyszerű természetes permetezőszer lehet.

Ez az oldat ráadásul nagyon könnyen elkészíthető. Mindössze 1 liter felforralatlan tejre, 9 liter vízre és egy evőkanál jódra van szükség hozzá. Keverd össze ezeket az alapanyagokat, és hetente egyszer permetezd a paradicsomokat ezzel az oldattal.

Fontos, hogy a palánták kiültetése utáni első 5-7 napban elkezdjük a kezelést, hogy megelőzzük az esetleges problémákat.

Az is fontos, hogy csak reggel vagy este permetezzünk, sémiképpen sem napközben, ugyanakkor esőben sem ajánlott alkalmazni ezt a kezelést, de ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat, a jóddal kombinált tej megmentheti a növényeket a fertőzéstől, és egészséges termést szüretelhetünk.

Ezt a kezelést megelőzésként kell alkalmazni, mielőtt a gomba megtámadná a növényeket. Ha már kialakult a fertőzés, mindenképpen a kereskedelemben kapható gombaölő szerekhez kell folyamodni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet