Az alábbiakban megtudhatod, hogy vétheted meg a paradicsomot és az uborkát a gombás megbetegedésektől, egy egyszerű és organikus megoldással – tejjel.
A tej rendkívül hatékonyan megelőzi az olyan gombás betegségeket, mint a lisztharmat és a paradicsomvész (Phytophthora infestans).
A tej gombaölő hatását a brazil származású Wagner Bettiol fedezte fel. Olcsó módszereket keresett a gombabetegségek megelőzésére, és többek között a tejet is kipróbálta a tök levelein megjelenő lisztharmat ellen.
Meglepetésére a tej nagyszerűen bevált megelőző módszerként, ugyanolyan hatékony volt, mint a kémiai gombaölő szerek, sőt egyes esetekben még ezeknél is hatékonyabb.
Hogy hat a tej a növényekre?
Még nem tudni pontosan, hogyan működik ez a mechanizmus, de úgy tűnik, hogy a tejfehérjék, ha egyszer a növények leveleire kerülnek, a napfény hatására fertőtlenítő és gombaölő hatást fejtenek ki.
A tej bizonyos összetevői pedig erősíthetik a növény immunrendszerét, ezzel gátolva a gombák szaporodását.
Azok a kertészek, akik évek óta használják ezt a módszert, azt mondják, soha nem volt problémájuk gombabetegségekkel a paradicsom, tök, burgonya és uborka esetében.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a tej nem gyógyítja meg a növényt a már kialakult gombabetegségekből, de segít megelőzni azokat.
Milyen típusú tejet használjunk?
Bármilyen tej megfelel a célnak, de tanácsos soványabb, alacsonyabb zsírtartalmú tejet választani, hogy elkerüljük a permetező eldugulását és a kellemetlen szagokat.
Hogy készül ez a természetes növényvédő oldat?
1 liter tejhez 9 liter vizet kell adnunk. Ezt keverjük össze alaposan, majd töltsük szórófejes palackba, és már kezdhetjük is a permetezést.
Ha az oldat elkészült, még aznap fel kell használni, vagy legfeljebb két napon belül. Körülbelül minden 10-14 napban permetezheted a növényeket ezzel a természetes oldattal, vagy eső után, amikor a körülmények ideálisak a gombák szaporodásához.
Ajánlott nem napközben permetezni, amikor nagyon meleg van, hanem inkább a reggeli, vagy esti órákban.