KezdőlapHobbySerkentsd virágzásra az orchideádat ezzel a két biztos és hatékony módszerrel

Serkentsd virágzásra az orchideádat ezzel a két biztos és hatékony módszerrel

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Minden nő tudja, milyen gyönyörű is ez a növény, de azt is tudják, hogy ez csak akkor van így, ha virágzik. Mit tehetsz, ha az orchideád hosszú ideje nem akar virágozni?

Próbáld ki a következő két módszer egyikét.

Első módszer: Stimuláld hőmérséklet-különbséggel

Közismert, hogy az orchidea nem szereti a hirtelen hőmérsékletingadozásokat. Csak akkor virágzik, amikor az éjszakai hőmérséklet legfeljebb 6 fokkal csökken a nappalihoz képest. De ha apránként teszed ki a hőmérséklet változásainak, akkor virágozni fog.

Ez a stimulációs módszer tavasszal alkalmazható. Abban az időszakban, amikor a kinti hőmérséklet éjszakánként már stabilan 16-18 fok körül alakul, tedd ki az orchideát a teraszra vagy a kertbe, vagy legalábbis a nyitott ablakba. Napközben hozd be a növényt a házba, és fürdesd napfényben. Így a levelek nappal felmelegszenek, éjszaka pedig lehűlnek. Folytasd ezt a gyakorlatot két hétig.

Ne próbáld ki ezt a módszert, ha a növény hosszas elhanyagolás miatt nincs jó állapotban, mert ezzel tönkreteheted.

Második módszer: Stimuláld szárazsággal

Az első dolog, amit tenned kell, hogy hirtelen megnöveled az öntözések közötti időintervallumot. Például, ha eddig 4 naponta öntözted, akkor mostantól 8 naponta tedd. Ha a gyökerek és a föld felszíne az utolsó öntözés után már jól kiszáradtak, várj még néhány napot (melegben 4, hűvösebb időben 8 napot), és csak ezután öntözd meg újra a növényt. Ha nincs időd nyomon követni a virág állapotát, és számolni a napokat, egészen egyszerűen öntözd fel annyit, mint eddig.

Ebben az időszakban mondj le a trágyázásról és a permetezésről. Amikor megjelennek a bimbók, térj vissza a megszokott öntözési módszeredhez. Ha ősszel vagy télen kezd el bimbózni a növény, figyelj rá, hogy kellően napos helyen legyen. Ha nem kap elegendő fényt, megtörténhet, hogy nem nyílnak ki a virágok.

Most már tudod, mit kell tenned, ha az orchideád nem akar virágozni. Mindkét módszer teljesen megbízható. Nincs vesztenivalód!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet