A kályha üvegajtajának tisztítása, főleg, ha nem végezzük rendszeresen, egy idő után egyre nehezebbé válik. A zsíros, ráégett lerakódásoktól megszabadulni nem kis feladat. A dolog megkönnyítése érdekében mutatunk egy jó módszert.
Hozzávalók: víz, szórófejes flakon, szódabikarbóna, szivacs, egy kis tál.
Alkalmazás: Vegyünk ki mindent a sütőből, még a rácsokat is.
A tálkában keverjünk el néhány evőkanál szódabikarbónát egy kevés vízzel, hogy pasztaszerű állagú masszát kapjunk.
Kenjük fel jó vastagon a masszát a sütő belsejébe. Célszerű egy éjszakán keresztül állni hagyni.
Másnap egy nedves szivaccsal töröljük le a szódabikarbónás keveréket.
A szórófejes flakonba töltsünk ecetet, spricceljük be vele az üvegfelületet, és töröljük át egy nedves ruhával. Így nyomok nélkül eltüntethetjük a szódabikarbónát.
Kapcsoljuk a sütőt a legalacsonyabb hőmérsékletre, csukjuk be az ajtót, és hagyjuk 15-20 percet száradni.
Egy másik módszert alkalmazva, kenjük fel a szódabikarbónás pasztát a sütő ajtajára, hagyjuk rajta fél órát, majd töröljük le alaposan egy nedves ruhával. A sütő egész belsejét kitakaríthatjuk, ha befújjuk egy kis szódabikarbónás ecetes keverékkel, és tíz perc után alaposan átdörzsöljük.