Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A különböző családokhoz tartozó zöldségféléknek különböző a talajigénye is, és más-más rovarokat vonzanak. Ezért az egészséges kerthez fontos a vetésforgó, vagyis, hogy az egy családhoz tartozó zöldségeket következő évben egy másik ágyásba vesd el. Lássuk, milyen zöldséget hova érdemes ültetni.

A vetésforgó alkalmazásával hatékonyabban kihasználhatod a talajban levő tápanyagokat, és a kártevők mennyiségét is csökkentheted. Bizonyos zöldségek érzékenyebbek, és nagyobb szükségük van a rovarirtó szerek védelmére, míg mások szívósabbak, és nitrogénnel valamint foszforral dúsítják a talajt.

Milyen zöldségeket ültethetsz egymás után ugyanarra a parcellára?

A kiegyensúlyozott és tápláló talajt fenntartó sikeres vetésforgók közül az egyik a káposzta – bab – hagyma – sárgarépa – tök – spenót váltogatása.

Nézzünk meg egy módszert a zöldségek forgatására 3 év alatt:

Első év

Első ágyás: bab, fokhagyma, póréhagyma, zöldhagyma, cukkini, saláta, spenót.

Második ágyás: burgonya, sárgarépa, paszternák, cékla, paradicsom, padlizsán, uborka, paprika, zeller.

Harmadik ágyás: káposzta, karfiol, fehérrépa, karalábé, retek, petrezselyem.

Második év

A második évben az első ágyás zöldségeit a második ágyásba, a második ágyás zöldségeit pedig a harmadikba kell ültetni. A harmadik ágyás zöldségei az elsőbe kerülnek.

Harmadik év

A harmadik ágyás zöldségei a másodikba, az első ágyás zöldségei a harmadikba, a második ágyás zöldségei pedig az elsőbe kerülnek.

Milyen zöldségeket ültethetsz ugyanabban az évben egy ágyásba?

Ősszel ugyanabba az ágyásba ültethetsz például zöldhagymát és spenótot. Miután tavasszal, körülbelül április elején betakarítod a termést, ültethetsz a helyére salátát, póréhagymát, fokhagymát, retket, petrezselymet.

Miután ezeket júniusban betakarítottad, ugyanabba a földbe ültethetsz paprikát, csípős paprikát, paradicsomot, padlizsánt és káposztát, amelyek szeptemberre érnek majd be.

Amikor csak lehetőséged nyílik rá, például, mielőtt elültetnéd az újabb zöldségeket, kapáld meg a talajt, és adj hozzá legalább 2 ujjnyi természetes trágyát.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!