KezdőlapHobbyVisszavonul a hős spániel, aki közel 12 liter vért adott - több...

Visszavonul a hős spániel, aki közel 12 liter vért adott – több mint 80 másik kutya életét segített megmenteni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Visszavonul a véradástól a hős spániel, aki közel 12 liter vért adott, és több mint 80 másik kutya életét segített megmenteni.

A kilenc éves Arnie, egy angol springer spániel 2015-ben kezdett vért adni a Pet Blood Banknak, de most visszavonul, mivel elérte a donorok számára megszabott korhatárt.

A kutyák esetében azok a példányok adhatnak vért, akik egy és nyolc év közöttiek, 25 kg felettiek, fittek és egészségesek, és a közelmúltban nem tartózkodtak külföldön.

Fotó: Pet Blood Bank UK

Arnie azután kezdett vért adni, hogy a tulajdonosa, a 36 éves Rachel McFarlane elolvasott egy felhívást, amelyben donorokat kerestek, hogy megmenthessék más kutyák életét.

Minden fél liter vér négy kutya életét mentheti meg, ami azt jelenti, hogy Arnie körülbelül 84 másik kutyán segített.

Rachel, egy falkirki kutyakozmetikus azt mondta, hogy Arnie majdnem három éves volt, amikor először vért adott, de hamarabb is jelentkeztek volna, ha tudott volna erről a lehetőségről.

Fotó: Pet Blood Bank UK

„Elképesztő, milyen sok ember van, aki még csak nem is hallott arról, hogy kutyák is adnak vért” – mondta Rachel.

„A kutyáknak két vércsoportja van, pozitív és negatív, ezek közül a pozitív a gyakoribb, Arnie is ebbe a csoportba tartozik. Minden fél liter vér négy másik kutyán segíthet. Korábban is elkezdtük volna, de nem tudtam a dologról” – tette hozzá a nő.

„Nem hinném, hogy sokan tudnak róla – amíg nem kerülsz abba a helyzetbe, talán nem is gondolsz rá. Nagyon szokatlan, hogy egy springer spániel vért adhasson, mert általában 25 kiló alatt vannak. Általában a nagyobb termetű kutyák, uszkárok, labradorok, német juhászok adományoznak, de Arnie a fajtájához képest elég nagynak számít, ezért megtehette” – magyarázta Rachel, majd részletesebben is elmagyarázta a folyamatot:

„Amikor bemegy, vesznek egy kis vérmintát, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden rendben van. Aztán felteszik az asztalra, a nyakába szúrják a tűt, és levesznek úgy fél liter vért. Egyes kutyák képesek annyira ellazulni, hogy szinte alszanak, miközben leveszik a vért, de Arnie ehhez túl izgága” – mesélte.

Rachel, akinek egy Finlay nevű, 15 éves border terrierje is van, egy Dunfermline-i állatorvoshoz vitte Arnie-t vért adni, és azt mondja, ha minden rendben van a kutyák nyolchetente adhatnak vért.

Fotó: Pet Blood Bank UK

„Az ápolónők elvonják Arnie figyelmét csontokkal és finomságokkal, és én is bemehetek vele. Mindig jól van, amikor vért ad, és élvezi, hogy mindenki körülugrálja.”

„Egyes kutyák akár több mint 17 liter vért is adhatnak egy és nyolc éves koruk között, ha nyolchetente adhatnak vért. De Arnie csak három éves korában kezdett, és kellett tartania néhány szünetet, amikor átesett néhány műtéten” – magyarázta Rachel.

Arnie-t minden véradás után elhalmozták finomságokkal, és amikor végül visszavonult, egy egész csomag finomságot és játékot kapott. „A kutyák minden adomány után kapnak egy csemegékkel és játékokkal teli csomagot, és minden ötödik alkalommal egy nagyobb ajándékcsomagot” – mondta Rachel.

„Az ápolók, akik vért vettek Arnie-tól, mindig nagyon kedvesek voltak, mindig ismerkedtek vele egy kicsit vérvétel előtt. Ez egy nagyon nyugodt és barátságos környezet a kutyák számára, és mindig sok finomság várja őket. A folyamat egyszerű, egyáltalán nem stresszes, és minden nagyobb termetű kutya gazdájának érdemes elgondolkodnia a véradáson, mert valahonnan vérre van szükség” – tanácsolta Arnie gazdája más kutyatulajdonosoknak saját tapasztalatait ecsetelve.

„Arnie nem a legokosabb spániel, de minden bizonnyal csodálatos munkát végzett az évek során – jó fiú” – tette hozzá Rachel.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet