KezdőlapHobbyA gazdag paradicsomtermés titka: ezzel permetezd a palántákat, 7 nappal az ültetés...

A gazdag paradicsomtermés titka: ezzel permetezd a palántákat, 7 nappal az ültetés után!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Nincs zamatosabb és illatosabb a kerti paradicsomnál, mely ráadásul kalóriaszegény, de annál egészségesebb táplálék, amit akár csak úgy magában is elfogyaszthatunk. Ahhoz viszont, hogy az általunk nevelt növények lédús és hibátlan termést hozzanak, megfelelően kell gondoskodnunk a paradicsomtöveinkről.

Bár a saját kertünkben mindannyian arra törekszünk, hogy a lehető legtisztább termést takarítsuk be, vannak mégis esetek, amikor érdemes engednünk kicsit a kémiának: ha a legelején megtámogatjuk a növényeinket, a későbbiekben kevesebb valószínűséggel betegednek meg, és várhatóan már vegyszermentes, egészséges termést szedhetünk le a kifejlődött, erős tövekről.

A szakképzett kertészek még kora tavasszal elvetik a magokat ahhoz, hogy nyár közepén már érett paradicsomokkal büszkélkedhessenek. Legalább annyira fontos számukra a kis palánták kezelése is, hogy azok később gazdag terméssel térítsék meg a beléjük fektetett energiát.

Ahhoz, hogy a növények védettek maradjanak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben, érdemes azokat az elültetés utáni 7-10. napban megpermetezni. Ez a módszer ugyanis bizonyítottan megvédi a paradicsomtöveket a lisztharmattól, az alternáriától vagy a barna foltosságtól.

Ugyanebben az időszakban a szakemberek a levéltetvek és hernyók ellen is kezelik a palántákat, amelyet egy hét szünet után alkalmaznak.

A gazdag paradicsomtermés titka: ezzel permetezd a palántákat, 7 nappal az ültetés után!
Fotó: 123rf.com

Hogy a kártékony atkák és üvegházi legyek ellen is védelmet nyújtsanak a növényeiknek, 3 nap után egy különleges oldattal is megpermetezik a paradicsomtöveket – így már garantálják számukra a biztos terméskötést.



A kertészek a következőképpen járnak el: a paradicsom talajára jódtrágyát szórnak, ami felgyorsítja a beérést, és megakadályozza a gombásodást.

Pontosabban, mindössze 4 csepp alkoholos jódoldatot oldanak fel 10 liter vízben, mellyel végül meglocsolják a paradicsomok földjét. Fontos, hogy növényenként 2 liter folyadékot öntsünk a talajra.

Egy másik hatékony – és környezetbarát trükk a paradicsom hamuval való trágyázása. Ehhez fel kell oldani 1 csésze hamut 10 liter vízben, a keverékkel pedig meg kell öntözni a paradicsomokat. A hamut a növények tövére is felhalmozhatjuk, és vizet öntünk rá.

Egy másik természetes trágyázási módszer a kristálycukor és szárított élesztő kombinációja. Ehhez 2 evőkanál cukrot és egy tasak szárított élesztőt kell összekeverni, majd feloldani egy kevés langyos vízben, amit 10 liter vízbe oszlatunk el. Minden növényre számítsunk fél liter keveréket.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet