KezdőlapNapi LikeNem vicc: Ezek a bolyhos, imádnivaló mini tehenek nagyszerű háziállatok!

Nem vicc: Ezek a bolyhos, imádnivaló mini tehenek nagyszerű háziállatok!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az emberek imádják a házi kedvenceket, és a hagyományos kutya-macska mellett egyre inkább teret hódít az olyan, kevésbé hagyományos állatok tartása is, mint a malac, a csirke, a törpe ló, és legújabban a törpe szarvasmarha is.

A Lovable Little Ones szerint, amely speciális mini tehenek tenyésztésével foglalkozik az Amerikai Egyesült Államokban, Koloradóban: „a tehenek kivételes háziállatok lehetnek, rendkívül ragaszkodóak és szociábilisak, és könnyen gondozhatók.”

A tehenekre általában úgy tekintenek az emberek, mint rendkívül együgyű állatra, ami egész nap csak legel és bőg. Ez azonban távol áll a valóságtól. A tehenek, akárcsak mi, emberek, változatosak, különböző személyiségekkel rendelkeznek. Rosamund Young farmer szerint, aki a Tehenek titkos élete (The Secret Life of Cows) című könyv szerzője, nincs két egyforma tehén.

„Annyira különbözőek.” – nyilatkozta Young a BBC-nek. „Úgy gondolom, hogy tiszteletben kell tartani őket, mivel hatalmas különbségek vannak köztük, akárcsak az emberek között.” Van, amelyiket könnyebb tanítani, és van, amelyiket nehezebb, lehetnek félénkek, kedvesek, vagy éppen makacsok, önkényesek is.

Bár nagyon aranyosak, azért mégsem tarthatók macska vagy kutya helyett. Ezek a miniatűr tehenek valójában még mindig meglehetősen nagyok, méretük általában körülbelül a fele vagy egyharmada a szokásos méretű szarvasmarháknak.

Egy kisebb gazdaságban azonban tökéletes helye lehet. Tarthatók a húsukért is, de a legtöbb gazdálkodó inkább a friss tejtermékek miatt választja ezt az állatot. Egy kisebb, önellátó családi gazdaságnak nem feltétlenül van szüksége naponta egy normális méretű tehén adta tejre, ezért számukra ideális lehet a mini tehén, amely fejésenként körülbelül 1 gallon (3, 7 liter) tejet ad.Ugyanakkor, mivel kisebb, sokkal kevesebb ételre is van szüksége. Körülbelül 25-30%-kal kevesebb élelmet igényelnek, mint a hagyományos tehenek. Kevesebb legelőre van szükségük, és kevesebb salakanyagot is termelnek.

Egyes gazdálkodók vágómarhaként is tartanak mini teheneket, akárcsak a tej esetében, a hús is elegendő lehet egy kisebb, önellátó gazdaságban. Egy mini tehén húsa hónapokig elegendő lehet egy négytagú családnak.

Természetesen tarthatók házi kedvencként is, mert rendkívül szelídek. Nagyszerű kedvencek lehetnek például gyerekek számára, akik így megtanulhatnak gondoskodni az állatokról, és a gazdálkodás, állattenyésztés iránt is felkelthetik az érdeklődésüket.

A mini szarvasmarhák választéka meglehetősen bő: a Big Picture Agriculture szerint 26 elismert mini tehénfajta létezik.

https://youtu.be/jub5Z6DMc7U

Tartásuknak azért lehetnek hátrányai is: először is, valamivel nehezebb szert tenni rájuk, és drágák is (egy tehén ára 1800 dollár körül lehet), ezenkívül a miniatűr állatállomány általában inkább hajlamos genetikai problémákra, különösen akkor, ha a tenyésztő nem volt óvatos a tenyésztés során.

És, bár a mini tehenek aranyosak és bolyhosak, azért nem szabad alábecsülni az erejüket. Általában nem agresszívak, de balesetek mindig történhetnek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet