A franciák imádják, ami nem is csoda, hiszen annyira finom, hogy nehéz megállni, hogy rögtön ne hármat tömjünk magunkba reggelire. Készítsünk otthon friss, ropogós, illatozó croissant-t.
Hozzávalók (8 croissant-hoz):
250 gramm kenyérliszt,
150 gramm sótlan,
kockára vágott vaj,
120 ml langyos tej,
45 gramm cukor,
7 gramm száraz élesztő (vagy 25 gramm friss élesztő),
egy fél teáskanál só,
1 tojássárga,
1 evőkanál tej.
Elkészítés:
1. Tegyük az élesztőt egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, kavarjuk össze, majd öntsük hozzá a langyos tejet. Tegyük félre, míg felnő.
2. Egy tálban keverjük el a lisztet és a sót, majd egy villával nyomkodjuk szét benne a vajat.
3. A közepébe vájjunk egy kis lyukat, majd öntsük bele az élesztős keveréket.
4. A tésztát pakoljuk műanyag fóliába, és tegyük a hűtőbe fél órára.
5. Ezután helyezzük lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk ki, és közben a videón látott módon hajtogassuk. Ez a titka a leveles tésztának: mindig hajtogatunk rajta, miközben nyújtjuk.
6. Tegyük vissza fóliába, és mehet egy éjszakára a hűtőbe. Ha nincs időnk, akkor 2-3 óra is elég lesz.
7. Nyújtsunk belőle egy 40*25 cm-es lapot, vágjunk belőle háromszög alakú formákat, és csavarjuk fel
8. Tegyük a croissante-okat sütőpapírral bélelt tesibe, fedjük le fóliával, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten 2-3 órán keresztül
9. Keverjünk el egy teáskanál tejet, egy tojássárgával, és kenjük meg a tetejüket
10. Tegyük a sütőbe, kb. húsz percre, míg szép pirult lesz a tetejük