Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A nyár illetve az ősz kiváló időszak az eltevésre. Próbáld ki ezt a receptet, ha igazán ízletes és ropogós savanyú uborkára vágysz.

Hozzávalók:

  • 2 kg kis vagy közepes uborka;
  • 1,5 l víz;
  • 30 g nem jódozott só;
  • 4-5 gerezd fokhagyma félbevágva;
  • 100 gramm torma csíkokra vágva;
  • 2-3 szál szárított csombor;
  • 2-3 szál szárított kapor;
  • 1 csípős paprika;
  • 1 felszeletelt sárgarépa;
  • 1 evőkanál ecet;

Elkészítés:

Ahhoz, hogy igazán ízletes legyen a savanyúságod, válassz kis vagy közepes méretű, kemény és amennyire lehetséges, egyenes uborkákat. Ezeket mosd meg alaposan, és csepegtesd le róluk a vizet.

Tisztítsd meg és vágd csíkokra a tormát, majd tisztítsd meg és vágd kisebb darabokra a fokhagymát is. Ezután mosd meg a csípős paprikát és készítsd elő a zöldfűszereket (a száruk is belekerül a savanyúságba).

Az üvegek (vagy egy nagyobb üveg) aljára tegyél egy-egy szál csombort és kaprot és két darab tormát. Erre jöhet az első réteg uborka, szorosan egymás mellé állítva.

A szorosan rétegzett uborkákra helyezz néhány darab fokhagymát és a csípős paprikát. Ezután jöhet a második réteg uborka, szintén szorosan, függőlegesen elhelyezve.

Adj hozzá ismét fokhagymát és néhány szelet tormát. Az utolsó réteg uborkát vízszintesen kell elhelyezni, ehhez hozzáadhatod a felszeletelt sárgarépát a maradék tormával, csomborral és kaporral együtt.

A sós lé elkészítéséhez egy evőkanál sóra van szükség 1 l vízhez. Kavard jól össze, majd forrald fel a vizet egy fazékban. Ha felforrt, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni 10 percig.

Öntsd rá a sós vizet az uborkákra, úgy hogy teljesen ellepje azokat.

Másnap, amikor az erjedési folyamat már beindult, és egy kis hab is megjelent, töltsd fel teljesen az üveget, vagy üvegeket a maradék hideg sós lével. Úgy érheted el, hogy az uborka hosszú ideig ropogós maradjon, hogy ebben a szakaszban egy evőkanál ecetet adsz hozzá.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!