Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Abban a kilenc hónapban, míg a magzat az anyaméhben tartózkodik, sok minden történik. Fejlődik, növekszik, úszkál és megtanul olyan érdekes dolgokat, melyekről sok kismamának tudomása sincs. Fedezd hát fel, mikre képes a kisbaba, még mielőtt a világra jönne! Valószínű, hogy te is ugyanezt művelted, amikor még csak akkora voltál.

magzat

1. Szopja az ujját – a szívás reflexe már a kismama hasában kialakul a babáknál. A magzat megérinti az arcát és a száját a kezecskéivel, illetve szopja az ujját, ezzel nyugtatva le magát, ha ijedt.

2. Sóhajt és megijed – a kisbaba sóhajtással vagy éppen ijedéssel reagál minden erős hangra, mely kívülről jön, de akkor is, amikor a kismama tüsszent. Ezekben az esetekben fontos a pocak simogatása, vagy a magzattal való beszélgetés, mely lenyugtatja őt, és visszaadja komfortérzetét.

3. Csuklik – mihelyt kifejlődnek a tüdők és a baba gyakorolni kezdi a lélegzést, megjelennek a csuklások, melyeket a kismama is érezhet, apró hirtelen mozgások formájában, odabentről. Bár nem létezik konkrét magyarázat arra, hogy miért csuklik a magzat, a szakemberek zöme a lélegzéssel hozza kapcsolatba. Amikor a kisbaba szuszog, magzatvizet nyel le, mely be- és kiáramlik a tüdejéből. Ennek hatására a rekeszizom összerándul, és megjelenik ez a reakció, vélik a specialisták.

4. Kifejleszt bizonyos preferenciákat ízek iránt – a terhesség 7–8. hetében már kifejlődnek a magzatban az ízlelőbimbók. 14 hetes korában már különbséget tud tenni az édes, a savanyú és a sós között, valamint új aromák után kutat az anyaméhben. Annak függvényében, hogy a kismama mivel táplálkozik a terhesség kilenc hónapjában, a magzatban kialakul azoknak az ízeknek a világa, melyeket szeret vagy épp nem szeret.

5. Álmodik – a szakértők arra is rájöttek, hogy a kisbaba álmodik is a méhben, méghozzá 32–36 hetes korától kezdve. Azt (még) nem tudják, mit is látnak a csöppségek álmukban, ugyanis az agyuk által kibocsájtott hullámok (még) nem foghatók fel.

6. Szagokat érez – már a terhesség korai időszakában képes a magzat szagokat érezni, illetve megkülönböztetni őket egymástól annak függvényében, hogy a kismama mivel táplálkozik.

7. Ásít – a csuklás mellett az ásítás a másik elképesztő dolog, melyet a magzat már az anyaméhben kipróbál. Azt nem sikerült még kideríteni, hogy unalmában ásít-e vagy azért, mert éppen álmos, mint ahogyan azt sem tudhatjuk, hogy mi váltja ki benne ezt a reakciót. A szakértők egyelőre azon a véleményen vannak, hogy ez is része a baba természetes fejlődésének, tehát emiatt történik.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!