KezdőlapVilágA nő több mint 7 millió forintot költött élethű babákra: „A barátaim...

A nő több mint 7 millió forintot költött élethű babákra: „A barátaim szerint hátborzongató, de nem érdekel”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Kam megszállottsága a valósághű babák iránt a világjárvány idején kezdődött, de mostanra már több mint 20 ezer dollárt költött nem mindennapi hobbijára, és jelenleg 18 úgynevezett reborn babája van.

Az irodavezetőként dolgozó Kam 2020 decemberében kezdte el egyedi gyűjteményét, miután a lányai babákat kértek karácsonyra. Az édesanyának addig fogalma sem volt a reborn babák létezéséről, de amikor elkezdett az interneten keresgélni lányai ajándékához, rábukkant a hihetetlenül élethű babákra, és azok azonnal felkeltették az érdeklődését.

A reborn babák kézzel készített egyedi alkotások, amik olyan aprólékos részletességgel vannak kidolgozva, hogy szinte a megtévesztésig hasonlítanak a valódi újszülöttekre. Sokan, akik reborn babákat gyűjtenek, valóban úgy is tekintenek azokra, mint igazi csecsemőkre, és egyesek szerint terápiás előnyökkel is járnak, mivel segítenek kezelni az olyan mentális egészségügyi állapotokat, mint a szorongás és a depresszió, de olyan édesanyáknak is segíthetnek, akik elveszítették újszülött gyerekeiket.

Kam azonban nem tekint a babákra úgy, mintha a gyerekei lennének, sokkal inkább műtárgyakként kezeli azokat, amiket gyűjteni lehet.

„Teljesen magukkal ragadtak, minden egyes reborn baba egy műalkotás. Ez egyfajta művészet, ami örömet szerez nekem, ahogyan a műalkotások sok más embernek. A magas színvonalú művészi babák gyűjtése nem különbözik attól, mintha festményeket vagy szobrokat gyűjtenénk, amelyeket kiállítunk az otthonunkban” – magyarázta a floridai nő.

„Bár nem állítom ki a babáimat ilyen módon, nagy örömöt okoz nekem, ha különböző pózokba rendezhetem őket és fényképeket készíthetek róluk. A másik ok, amiért ennyire élvezem őket, hogy megoszthatom ezt a hobbit a lányaimmal. Ők is ugyanúgy szeretik a babákat, mint én, és a legkisebbik, aki hároméves, szereti, ha lefényképezem, miközben a karjában tartja őket. Ez is egy módja annak, hogy kialakítsunk egy köteléket” – tette hozzá az édesanya.

Kam azt mondja, amellett, hogy közelebb került a lányaihoz, a reborn babák révén nagyszerű embereket ismert meg. „Élvezem ezt a hobbit, mert a gyűjtéssel töltött majdnem három év alatt a legjobb emberekkel találkoztam. Olyan embereket, akikkel többnyire még nem találkoztam személyesen, de akikről kiderült, hogy valóban csodálatos, figyelmes, gondoskodó és önzetlen emberek.”

Bár a babákra inkább gyűjteményként tekint, nem családtagokként, különleges figyelmet fordít rájuk. „Nem ölelgetem a babáimat. Felöltöztetem őket különböző ruhákba és olyan pózokban helyezem el őket, hogy úgy nézzenek ki, mint az igazi kisbabák, de nem kezelem őket igazi babaként. Élvezem őket, és valóban kötődöm hozzájuk, de nem hiszem, hogy érzelmi kapcsolatom lenne velük” – mondja Kam.

A legtöbb babáját egy Rosana Ritacco nevű brazil művésztől vásárolja, és bár jelenleg 18 babája van, de volt már egyszerre 30 is. Ugyanakkor nem mindenki ért egyet ezzel a hobbival, és nem mindenki tudja elfogadni azt.

„Mindenkitől más-más reakciókat kapok. A lányaim természetesen imádják a babáimat, a férjem pedig szeretettel azt gondolja, hogy egy stréber vagyok. Az anyukám szerint a babák csodálatosak a művészi kivitelezés miatt. Apukámat nem igazán érdekli a dolog. Az egyik nővérem szerint ez nagy pénzkidobás, míg egy másik azt mondja, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Néhány barátom teljesen el van borzadva a babáktól úgy általában. Szerintem a legtöbben nem értik meg, de tisztelnek engem, így nem kritizálnak emiatt” – mondta Kam. Ismeretlenektől gyakrabban kap negatív megjegyzéseket, de még ha nem is értenek egyet vele, nem törődik mások véleményével.

De nem minden reakció, amivel találkozik, negatív. „Eddig csak kétszer vittem ki a babáimat a nyilvánosság elé. Mindenki nagyon meglepődött, hogy mennyire valósághűek. A legtöbben először azt hitték, hogy igazi csecsemők” – magyarázta, hozzátéve, hogy a másik alkalommal egy hozzá hasonló babagyűjtővel találkozott egy kávézóban, de csak kevesen voltak körülöttük, és nem emlékszik, hogy furcsa pillantásokat kaptak volna.

Kam azt is elmondta, hogy ez a hobbi rendkívül addiktívvá válhat, és sokba kerül, mivel az igazán élethű, teljesen szilikonból készült babák nagyon drágák. „Nagyon könnyű beszerezni egy babát, azt gondolva, hogy ez az összes, amit valaha is birtokolni fogsz, és aztán 50 darabot veszel. Túlzásnak hangzik, de ez mindig megtörténik!” – mondta a nő, aki jelenleg is éppen két új baba érkezését várja.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet