KezdőlapVilágAz egyedülálló apa örökbe fogadott egy Down-szindrómás babát, akit 20 család is...

Az egyedülálló apa örökbe fogadott egy Down-szindrómás babát, akit 20 család is elutasított: „Büszke vagyok rá, hogy az apja lehetek”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az akkor 41 éves olasz férfi, Luca Trapanese, 2017-ben, 13 napos korában fogadta örökbe Albát. Trapanese meleg és egyedülálló férfi, Alba pedig Down-szindrómás.

A kislányt már húsz család visszautasította, amikor az ügynökség felhívta a férfit, de ő úgy érezte, készen áll a kihívásra. „Amikor először tartottam a karomban, elöntött a boldogság. Azonnal éreztem, hogy ő a lányom” – emlékezett vissza.

A nápolyi származású Trapanese kezdettől fogva tudta, hogy nem lesz könnyű dolga az örökbefogadással. „Azt mondták nekem, hogy csak beteg, súlyos fogyatékkal élő vagy viselkedési problémákkal küzdő gyereket kaphatok. De számomra ez teljesen rendben volt” – magyarázta.

Egy tragikus tapasztalat még gyerekként megalapozta a gondolkodását ezzel kapcsolatban, és lényegében egész későbbi életére hatással volt. 14 éves korában elveszítette a legjobb barátját rákban, így mindig is tudta, milyen kihívást jelent betegséggel vagy fogyatékkal élni.

Trapanese a BBC-nek mesélt tapasztalatairól: „Amikor 14 éves voltam, a legjobb barátom, Diego megtudta, hogy végstádiumú rákja van. Amikor megtudtam, úgy döntöttem, hogy végig mellette maradok. Elmentem hozzá a kórházba, segítettem neki a házi feladattal, és mindig ott voltam vele, amikor szüksége volt rám. A szüleinek dolgozniuk kellett, így legtöbbször csak mi ketten voltunk. Végig vele maradtam ebben a borzasztóan szomorú, fájdalmas periódusban, egészen a végéig. Annak ellenére, hogy akkor még csak gyerekek voltunk, mindketten tisztában voltunk a tragikus helyzettel. Diego volt a legjobb barátom, és bármit megtettem volna, hogy segítsek neki. A halála mélyen tudatosította bennem, mit jelent együtt élni egy betegséggel. Ezért kezdtem el önkénteskedni egy nápolyi gyülekezetben, hogy segíthessek kritikus állapotú embereken és fogyatékkal élő gyerekeken.”

Trapanese ugyanakkor egy jótékonysági szervezetnek is a társalapítója lett, ami fogyatékkal élő felnőttek számára kínál lehetőséget arra, hogy szocializálódjanak, fejlesszék a képességeiket, és egy közösség részesei lehessenek.

Mindig is szeretett volna családot alapítani, és bár élettársával szakítottak, 2017-ben úgy döntött, egyedül is belevág az örökbefogadásba. Amikor találkozott Albával, tudta, hogy az élete örökre megváltozik.

„Ez volt az első alkalom, hogy egy újszülöttet tartottam a karomban. Azelőtt mindig féltem ettől. De amikor először a karomba vettem Albát, tudtam, hogy készen állok az apaságra.” – mesélte az elkötelezett apuka a Bored Pandának.

Közte és Alba között hihetetlenül erős kötelék szövődött az évek során, és az olasz férfi azt mondja, lánya teljesen megváltoztatta az életét, és most minden körülötte forog. „Megadta nekem a boldogság és a beteljesülés érzését. Azt akartam, hogy a lányom legyen. Büszke vagyok rá, hogy az apja lehetek.”

Ami a kihívásokat illeti, így fogalmazott: „Egyedülálló apának lenni nehéz, de vannak barátaim, akiknek a párja egész nap dolgozik, és nekik is nehéz. Azt hiszem, minden szülőnek nehéz. De most látok magam előtt egy jövőképet. Életem hátralévő részét azzal a gyerekkel fogom tölteni, akit szeretek, és nagyon sok csodálatos dolgot fogunk átélni együtt.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet