KezdőlapVilágEgy anya beismerte, ellenőrizni szokta gyermekei telefonját: „Jogom van hozzá, míg én...

Egy anya beismerte, ellenőrizni szokta gyermekei telefonját: „Jogom van hozzá, míg én fizetek a mobiljukért”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A magánszféra minden ember számára értékes dolog, és általában tiszteletet követel. De vajon léteznek olyan kivételes esetek, amikor át lehet lépni ezt a határt, a másik beleegyezése nélkül? És mennyire változnak meg a szabályok, ha a gyermekünk biztonságáról van szó?

Laura Muse, egy 41 éves anya szerint nincs magánélet, ha a gyermekeiről van szó. Az Észak-Karolinában élő családanya a világhálón osztotta meg, igenis ellenőrizni szokta a gyermekei mobiltelefonját.

A bejegyzése hatalmas vitát váltott ki a netezők körében – míg egyesek egyetértettek vele, és úgy gondolták, egy szülőnek valóban joga van csekkolni a gyermekei tevékenységeit, addig mások keményen elítélték, amiért megfosztja a csemetéit a magánszférájuktól.

Laura azt állítja, minden este, lefekvés előtt elkobozza két gyermeke, Cohen és Kylie mobiltelefonját. Azért teszi ezt, hogy megakadályozza őket abban, hogy túl sokáig maradjanak fent sms-ezni vagy TikTokozni.

Ezzel még nem is lenne baj, csakhogy az anya, míg birtokolja ezen tárgyakat, kihasználja az alkalmat, hogy olykor belenézzen, mit is csinálnak a gyermekei a készülékeiken.

Laura nem érzi úgy, hogy ezzel hibát követne el, sőt! Meggyőződése, hogy helyesen cselekszik. „A mobiljaik az enyémek. Én fizetek értük. Akkor nézem meg őket, amikor csak akarom” – érvelt az édesanya.

Azt is hozzátette, „az emberek azt gondolják, hogy ez tiszteletlenség vagy a magánéletük megsértése, de én így csinálom a dolgokat.”

Laura, aki egyébként mentálhigiénés szakemberként dolgozik, nem bánja a tettét. Szerinte ő jó anya, aki törődik a gyermekei épségével. Cohen és Kylie 11 éves korukban kapták meg a telefonjukat, és édesanyjuk azóta is figyeli, hogy mit csinálnak rajta.

Kezdetben heti rendszerességgel végzett meglepetésszerű ellenőrzéseket, és bár a gyerekei nem nagyon örültek neki, átadták a készülékeiket, tudván, hogy ez az ár, amit meg kell fizetniük értük. Cohen és Kylie azóta már tinédzserek, így az édesanyjuk kicsit lazított a gyeplőn, és ritkábban ellenőrzi őket, de a meglepetés erejét továbbra is fenntartja magának.

Laura azt állítja, bízik a gyerekeiben, azzal pedig, hogy alkalmanként ellenőrzi őket, csak védelmezni szeretné őket a potenciálisan veszélyes helyzetektől. Az anya feltöltött egy videót a TikTok-fiókjára, amelyben részletesen elmagyarázza a helyzetet. A bejegyzése alatt azonban heves vita alakult ki.

Egy felhasználó például azt írta: „A telefonjaik ellenőrzése a magánéletük megsértése, és azt mutatja, hogy nem bízol bennük. Soha többé nem lesznek veled őszinték”. Másrészt viszont, teljesen érthető, ha egy szülő kontrollt tart a gyermekei felett. De vajon tényleg helyesen cselekszik?

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet