Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Tudtad, hogy egy krumpli segítségével akár egy kisebb szoba világítása is megoldható?

krumpli1

A kutatók szerint a minimum 8 percig főzött burgonya akár hetekig is szolgáltathatja az áramot egy LED-es lámpához. Az állítást nagyon egyszerűen le lehet tesztelni akár most rögtön.

A burgonyából készült elemet az izraeli Yissum cég fejlesztette ki, és ingyen adná át azon országok lakóinak, ahol még mindig nincsen elektromos áram. A jeruzsálemi kutatók olcsó és környezetbarát módszert találtak fel, melyet mi magunk is kipróbálhatunk otthon.

Haim Rabinovitch szerint egy előzőleg megfőzött, vastagabb burgonyaszelethez, ha egy réz katód, és egy cink anód lapot rögzítünk, akkor szinte ingyen juthatunk áramhoz. Bebizonyították, hogy ezzel a módszerrel akár egytizedével csökkenthető az áramfogyasztás azokban a háztartásokban, ahol energiatakarékos égőt használnak.

Egy krumpli segítségével akár negyven napig is képes működni egy LED-izzó, ennyi idő alatt pedig lényegesen spórolhatunk az árammal.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!