Imádod a fokhagymát, de nem mersz belőle sokszor enni, mert tartasz az erőteljes illatától és a csípős ízétől? Van néhány olyan módja a fokhagyma fogyasztásnak, amelyek segítségével csökkenthető némileg a jellegzetes fokhagyma illat.
Van, aki bármennyire is szereti a fokhagymát, nem tudja fogyasztani, mivel gyomorégést okoz. Ha kis gyümölcsdarabokkal, például almával, körtével, őszibarackkal eszed együtt a fokhagymát, vagy megiszol utána egy pohár frissen facsart gyümölcslevet, akkor elkerülheted a gyomorégést.
Az erőteljes ízt enyhítheted, ha fokhagymás pirítóst készítesz. Fogj egy zsemlét, vagy egy szelet kenyeret, pirítsd meg, majd dörzsöld be egy cikk félbe vágott fokhagymával, ezután, még melegen kend be vajjal, kókuszzsírral vagy disznózsírral. Tegyél rá még egy pár apróra vágott fokhagyma darabkát, és friss paradicsom vagy uborka szeletet.
A nyers fokhagyma helyett fogyaszthatsz fokhagyma port, vagy -olajat, ezek nem hagynak erőteljesen fokhagyma ízt maguk után. A fokhagyma olajat akár te magad is elkészítheted otthon, egészségesebb lesz, mint a bolti változata. Szükséged lesz egy ½ csésze friss fokhagymára, és ½ csésze olívaolajra. Alaposan keverd el a hozzávalókat, majd tedd egy jól záródó befőttes üvegbe, és tárold világos, de közvetlen napfénytől védett helyen 10 napon keresztül.
Naponta háromszor óvatosan rázd össze az üveget. A 10. napon szűrd át egy gézen, és tárold az olajat hűtőszekrényben. Egy teáskanál fokhagymaolaj egyenértékű egy átlagos méretű friss gerezd fokhagymával.
Ízesítheted a pattogatott kukoricát is fokhagymával. Keverj egy kevés fokhagymaport olívaolajjal, sóval, oregánóval, add hozzá az elkészített pattogatott kukoricához, és jól forgasd össze.