Bár a tea valószínűleg az egyik legegészségesebb dolognak tűnhet, egy új tanulmány szerint a teazacskók meglepő módon aggasztó mennyiségű mikroműanyagot juttathatnak a szervezetünkbe, ami komolyan veszélyeztetheti az egészségünket.
A Chemosphere című szaklapban 2024 végén megjelent tanulmány három, a piacon általánosan elterjedt teazacskó típust vizsgált meg: polipropilént, nejlont és cellulózt. Az eredmények azt mutatták, hogy forró vízben áztatva ezek az anyagok különböző mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki magukból.
A polipropilén teafilterek bocsátották ki a legtöbbet, több mint 1,2 milliárd részecskét milliliterenként. Ezt követte a nejlon teazacskó több millió részecskével, a cellulózzacskó pedig kevesebb, de még így is jelentős mennyiséget bocsátott ki.
Alba García-Rodríguez, a tanulmány egyik szerzője szerint ezek az eredmények aggodalomra adhatnak okot, mivel azt mutatják, hogy az emberek nagy mennyiségű műanyagnak vannak kitéve mindennapi termékek által.
Ez a kutatás korábbi tanulmányokra épül, amelyek hasonló eredményeket találtak. Egy 2019-es kanadai tanulmány kimutatta, hogy a nejlon és polietilén teafilterek akár 11,6 milliárd mikroműanyagot, illetve 3,1 milliárd nanoplasztikot is juttathatnak egyetlen csésze teába.
A mikroműanyagok elég kicsik ahhoz, hogy beszivárogjanak a gyomor-bél traktusba, és potenciálisan bekerüljenek a véráramba. Behatolhatnak a főbb szervek egyes sejtjeibe és szöveteibe, és potenciálisan megszakíthatják a sejtfolyamatokat.
A szakértők szerint nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, mivel a mikroműanyagok kutatása még gyerekcipőben jár, és több tanulmányra van szükség a hosszú távú egészségügyi következmények megállapításához, de nem árt óvatosnak lenni.
Annak érdekében, hogy csökkentsük a szervezetünkbe jutó mikroműanyagok mennyiségét, próbálkozhatunk például azzal, hogy műanyagból készült teazacskó helyett például fémből készült teatojást, vagy teaszűrőt használunk.
A szakértők szerint még a biológiailag lebomlónak feltüntetett teazacskók sem jelentenek megoldást, a tanulmány ugyanis megállapította, hogy a biológiailag lebomló műanyagok szintén kibocsátanak mikroműanyagokat. Az olyan műanyagmentes anyagok, mint a fa és a kukoricakeményítő biztonságosabb megoldást kínálhatnak, de ebben az esetben is fennáll a szennyeződés lehetősége a gyártás során.
A teazacskókon kívül a mikroműanyagok a mindennapi élet számos területén jelen vannak, az élelmiszercsomagolástól a vizes palackokig. A szakértők azt javasolják, hogy ha tehetjük, cseréljük le a műanyag ételtároló dobozokat üvegekre, valamint kerüljük az eleve műanyagba csomagolt termékeket.