Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A Vámpírok márpedig léteznek! első részében már megismerkedhettetek az energiaszívó vámpírok pár típusával, most jöjjön a folytatás.

5. A jótettek vámpírja

Ezt a típusú vérszívót talán a legnehezebb azonosítani. Legtöbb esetben a megmentő szerepét játssza, és igazán nehéz a valóban segítőkész személytől megkülönböztetni. Azt a látszatot tartják fent, hogy mindig és minden esetben a legjobbat szeretnék kihozni a felmerülő helyzetből, de valójában csak egy átjárót keresnek, kieszközlik a bizalmat, hogy azután belülről, biztonságos pozícióból munkálkodhassanak. Olyanok, akár a feszülettel a kezükben járkáló ördögök. Egy pontos menetrendet követve mindig csak hosszú idő eltelte után jövünk rá, hogy a kialakult kényes helyzet mögött ők állnak.

A segítségnyújtást követő cselekedetek mindig leleplezik az álruhás rosszakarót. Bár elsőre igazi segítséget nyújtó partnerként tekintünk rá, idővel rájövünk, hogy ő már abban a pillanatban a következmények fejében cselekedett. Szabályosan elvárja, hogy a jó tett helyében tucatnyi jóval szolgálj számára. Folyton az orrunk alá dörgölik az önzetlen cselekedetüket, és cserébe szívességet kérnek – aránytalan mértékben. Sakkban tartanak azért, mert elfogadtuk segítségnyújtásukat. Igazán lélekromboló tud lenni az a szamaritánus, aki a beteg ember gyógyítása után kölcsönkéri az autóját, és feleségül veszi a lányát a jó tettei fejében.

6. Az arrogancia vámpírja

Ezek a mindentudó típusú vámpírok. Az egyetlen igazság, ami létezik, az övéké kell legyen. A végletekig és szélsőségesen vitatkoznak, fejhajtás nélkül, ami igencsak fárasztóvá válhat, főleg társaságban. Bármit is csinálnak, az valamilyen sarkalatos szempontból igen is jó, és addig magyarázzák igazukat, míg azt elfogadják. A világ közepét tulajdonítják a szülőföldjüknek! Hiányzik belőlük a tisztelet, a józan ész. A legkisebb erőfeszítéssel szívják ki áldozatukból az energiát, miközben ők a tehetetlenségük és gyengeségeik elől bujkálnak.

7. Az áldozattá válás vámpírjai

Folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy felhívják magukra a figyelmet, majd ha sikerült, azonnal áldozati báránnyá válnak. Önzetlen és segítőkész lelkekkel veszik körül magukat, vagyis az áldozataik közé rejtőznek. Más, esetlegesen valódi indokkal panaszkodó személy problémáit rövid úton letácsolják, és sosem engedik, hogy bárkit is jobban lehessen sajnálni, mint őket. Ezek a vámpírok folyton a társadalmat, a munkahelyet, az iskolát, a rendszert hibáztatják azért, amiért valójában egyedül ők felelősek. Megállás nélkül a segítségükre siető jövendőbeli áldozatok energiáját szívják, amit viszonozni vagy egyáltalán nem, vagy csak csekély mértékben tudnak, esetleg szándékoznak.

De mégis hogyan védekezzünk?

Ha eléggé kiismertük a megfelelő típusú vámpírt, akkor speciális védekezési módszereket is alkalmazhatunk, viszont az összes típusnak van egy közös nevezője. Mindannyian a környezetük energiájából táplálkoznak, és azon fáradoznak, hogy hasonszőrű személyiségeket kreáljanak. Ezek a fáradozások mind arra vezethetők vissza, hogy a személyek saját gyengeségeik elől menekülve viseltetnek így, saját tehetetlenségük taszítja őket eme alantos eszközök használatának vermébe. Az érzelmi egyensúly hiánya az, amiben közös a nevezőjük, és az is bizonyos, hogy őket is valaki megfertőzte.

Mindenek előtt fel kell ismernünk a reális veszélyt. Amint felmerül a gyanú, hogy egy energiavámpír (így is nevezik őket) ki szándékszik vetni ránk a hálóját, legjobb, ha nem reagálunk azonnal. Tudnunk kell viszont, hogy ha már kinéztek minket, nem fognak egykönnyen meghátrálni. Íme néhány intézkedés, amivel sikeresen háríthatjuk a kellemetlenül vérszívó személyek közeledését:

1. Állapítsuk meg, hogy pontosan melyik típussal is van dolgunk

2. Ne reagáljunk rögtön

3. Óvatosan és barátságosan kezdjünk távolodni, amint gyanúsnak ígérkezik a közeledés

4. Ha nem adják fel így sem, nincs más mód, vegyünk részt a játékban. Ahogy módszeresen fárasztani kezdenek, azonnali reagálás képen szembesítsük őket a színtiszta valósággal, és a minket érintő teljes nemtörődömségről. Nyilvánítsuk ki, hogy igen is közömbös számunkra az, amit mond

5. Csak korlátozott ideig maradjunk a már azonosításra került személy környezetében

6. Képezzünk magunk köré egy vidám és fesztelen aurát. Mindig, mindennel szemben legyünk kedélyesek és optimisták. Az ilyen személyt messzire elkerülik az energiavámpírok.

7. Legyünk semlegesek. Ne értsünk velük együtt, de ne is cáfoljuk őket.

8. Tartsunk távolságot, és ne hagyjuk, hogy a személyes életterünkbe belépést nyerhessen.

…csak összegzés képen

Túlzásokba esni nagy hiba! Ne billogozzuk meg rögtön azt, aki egy igencsak terméketlen és sikertelen időszakban vergődik, és úgy érzi, hogy neki semmi sem sikerül. Ne címkézzünk akkor sem, ha egy ember természetes szinten irigy. Az irigység pont olyan emberi tulajdonság, mint az empátia. Ne nézzünk ferde szemmel arra, akinek valaki nem tetszik, és hibát keres benne. Mindenki mindenkinek nem lehet szimpatikus! A bajkeverő, arrogáns és áldozati bárány típusokat sem lehet pillanatok alatt azonosítani. A hangsúly a módszeres és állandó tevékenységen van, amit csak megfigyelés során szabad azonosítani. Az emberek összetettek, és léteznek érzelmi hullámvölgyek, csalódások és a sors által magában hordozott, előre nem látható következmények is, amelyekkel szemben tanusítsunk (ha egy mód van rá) barátságos magatartást.

Ezen felül legkönnyebben, sajnos, biztosra menőleg csak akkor tudunk azonosítani egy energiavámpírt, ha már kivetette ránk a hálóját. Legyünk tudatában annak, hogy még ekkor sem késő cselekedni! Önmagukban nem veszélyesek, csak ha figyelmetlenek vagyunk, és hagyjuk magunkat belecsalni a kisded játékaikba (ahogy azt már pár alkalommal említettem).

Legfontosabb a figyelem, a kedélyes optimizmus és a józan ész!

Bévé

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!