Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Vámpírok, ha nem is hollywoodi értelemben véve, de igen is léteznek. Szociális, társasági vámpíroknak hívják, és megeshet, hogy épp egy barátnak, havernak vagy épp főnöknek vannak álcázva. Mit csinálnak ezek a vámpírok? Kiszívják az energiát az áldozatokból.

Általában azon fáradoznak, hogy áldozataikat szintén vámpírrá változtassák, fertőzés útján. A filmekből, mítoszokból és mesékből ismerős vámpírokkal igencsak sok hasonlóságot mutatnak, viszont fejlettebbek, sokkal ravaszabbak és modern praktikákat használnak – vért természetesen csak átvitt értelemben szívnak.

Ha a klasszikus vámpírok az áldozatok vérét szívják, majd így változtatják át áldozataikat szintén vámpírrá, akkor a modernkori szociális vámpírok az áldozatok energiáját szívják, és ez úton fertőznek. Az energia igencsak nagy érték.

Az emberi energia az, ami a belső “motort” működteti. Általa tudunk gyorsan és hatékonyan helytállni a munkahelyen, felülkerekedni a stresszen, szórakozni, mosolyogva hazamenni és szeretni. Az energia az késztetést arra, hogy szeressük, amit csinálunk, hogy szomszédainkkal meghitt kapcsolatot ápoljuk, és, hogy egyáltalán a környezetünkkel harmóniában élhessünk.

E cikk témája igencsak kényes, hiszen lehet, hogy épp a mi környezetünkben fedezünk fel egy szociális vámpírt, ami igencsak kellemetlen lehet. Kényelmetlen, de azt kell megértenünk, hogy jobb távolságot tartani ezektől az emberektől.

A következő összegzés segít azonosítani társaságunkban a vérszivókat:

1. A tehetetlenség vámpírja
Ez a típus úgy lopja el észrevétlenül az energiánkat, hogy munkahelyén folyton arról panaszkodik, hogy neki semmi sem sikerül, nem elég képzett. Folyton panaszkodik, és a jótét lelkeknek megesik a szívük rajta, és segítenek, esetleg némileg elvégzik helyette a munkát. Nincs elég önbizalma, és az emberek jóhiszeműségére támaszkodik, ahányszor csak teheti. És mégis hogyan képes ez a típus átváltoztatni bennünket? Egyszerű: egy idő után kimerülünk, és mi is úgy gondoljuk, hogy pár kedves szóval és baráti kérelemmel a munkánk egy részét ismerősünk, barátunk szívesen elvégzi helyettünk, mi pedig azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk. Tegyük fel elmegyünk egy randira, 30 perccel a munkaidő lejárta előtt, mert Erzsike szívességből elintézi az elmaradt munkánkat. Észre sem vesszük, és addig ismételgetjük ezt, amíg mi is vámpírokká nem válunk – megtörtént a fertőzés.

2. Az irigység vámpírja
Ez a típus mindig azon fáradozik, hogy a sikereket elért ismerőseit aláássa ilyen képen: szerencséje volt, jó napja volt, véletlen volt. Azt állítja, hogy tisztességtelen úton érte el az áldozata a sikereit, esetleg egy szerencsés időszak részese, amely nem tart már sokáig. Irigylik a boldog családokat, a boldog párokat és mindenkit, aki kicsit is hajtott és sikerült gyűjtenie.

Ez a típusú vámpír igazi sikereket sosem fog elérni az életében, mert a rengeteg negatív gondolat, ami foglalkoztatja, semmi pozitívat sem vonz magához. Általános frusztrációban él, mindig stresszes és feszült. Minél több rosszra gondolunk, annál rosszabb lesz az életünk – ez tény. Párkapcsolatai is mind balul sikerültek, mert a féltékenység és irigység nála alap. Ilyen hozzáállással pedig kapcsolatban élni harmonikusan egyszerűen lehetetlen. Megpróbálnak mindenki életébe beleszólni, és ami nem tetszik számukra, azt aláásni. Gyakran ezek testesítik meg a pletykafészkek szerepét a társaságban – de nem feltétlenül.

3. A hiba vámpírja
Ez a típus folyamatosan pásztázza a környezetét, és ballépéseket, hibákat keres. Ilyen típussal szinte bárhol találkozhatunk: munkahelyen, családban, baráti körben, idegen társaságban. Egyszerű felismerni, mert rejtőzködni képtelen. Egyetlen egy dologra koncentrál, és az az, hogy belekössön az élő fába is. Miután talált, méginkább elárulja magát: egy különös, de némiképp ijesztő boldogság tükröződik az arcán akkor, ha egy makulátlan áldozatban sikerült hibát találnia – és természetesen felnagyítania azt. Ellenben ennek a típusnak van egy nagy előnye: képes észrevenni a hibát bármiben. Ezt néha akár a saját hasznunkra is fordíthatjuk, erről viszont inkább most ne tárgyaljunk. Miután azonosított egy problémát, támadásba lendül, és brutális módon rombolni kezdi az áldozata önbizalmát azzal, hogy a nevén nevezett problémát sorozatosan az orra alá dörgöli, valamint felhívja mindenki figyelmét erre.

Minél több embert lejárat, és elhiteti a környezetével, hogy igen is igaza volt, annál erősebb lesz, és annál inkább nő a megbecsülése a társaságban. Miért? Egyszerű. Észrevétlenül megfertőzte környezete minden egyes személyét, akik ereje eltörpül az övé mellett, de szívesen követik, és hajlandóak részt venni kisded játékaiban. Ilyen klikket biztosan azonosítottunk akár ebben a pillanatban, akár életünk folyamán. Ők azok, akik szorosan összetartanak, idegent nem engednek maguk közé, a tagokat nem engedik kilépni, és folyton lejáratni próbálnak mindenkit.

4. A konfliktusok vámpírja
A szóban forgó típus igencsak kifinomultnak mondható. A hadviselésének legegyszerűbb formája, hogy konfliktusba kerül emberekkel, és a konfliktus által padlóig meríti az energia-telepeket, míg ő a semminél is kevesebbet veszít életerejéből. A vámpírok ezen típusa igencsak romboló hatással van egy társaságra, mivel ember-embernek ugrik egy konfliktus folytán, amiből egyedül ő jön ki veszteségek nélkül. Ha felfedezünk ilyen személyeket, saját magunknak kell rögtön beavatkoznunk, amint szándékosan provokált konfliktust észlelünk.

Számos esetben ezen személyek a konfliktust követően felöltik a békítő szerepét, és megjátsszák, hogy megpróbálják rendbehozni a dolgokat – de ez csak álca. Egyetlen céljuk, hogy a konfliktus ne üljön el, hanem szín alatt tovább forrjon. A motiváció többféle lehet, de mind egy kategóriát képviselnek: szakmai előmenetel, társaságban a közkedvelt személy lejáratása és pozíciójának elfoglalása.

(folytatás a következő cikkben…)

Bévé

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!