Az orvosok szerint jobb, ha azonnal eldobjuk az olcsó habszivacsokat!

0
3583

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A hideg, téli estéken igazi felüdülés lehet egy forró fürdő. A kellemes habokban elmerülni, egy illatos gyertya mellett a világ legjobb érzése. Ilyenkor nem csak testileg, de lelkileg is újjászületünk. Azonban érdemes odafigyelni arra, hogy ne rontsuk el a kellemes fürdő hatását egy agyonhasznált szivacs, vagy hablabda miatt.

Fotó: viviandnguyen_/Flickr

A szakemberek szerint a fürdőszivacsokat, -kesztyűket, vagy hablabdákat érdemes bizonyos időközönként kicserélni, hiszen számtalan baktérium telepszik meg bennük. Ha egy szennyeződésekkel teli szivacsot használunk, komoly bőrproblémák kialakulásával is számolnunk kell.

Okozhat bőrirritációt, aknét, pattanásokat, vagy akár krónikus bőrgyulladást is. Bármennyire is odafigyelünk arra, hogy tisztán tartsuk a fürdőszobát, mégis ez az a hely, ahol a legtöbb baktérium megtelepedik. Az állandó vizes környezet tökéletes táptalajt biztosít a szaporodásukhoz.

A habszivacsok nagyon közkedveltek mostanában, ugyanis kellemes érzést nyújtanak használat közben, kíméletesek a bőrrel, és maximálisan fokozzák a tusfürdők habképződését. Imádjuk őket, de a bőrgyógyász szakemberek óvva intenek a használatuktól.

J. Matthew Knight szerint nagyon káros ezek használata. Az elhalt hámsejtek, melyeket ledörzsölünk a bőrfelszínről mind megtelepednek a habszivacsban, és ideális táptalajt biztosítanak a gombák, baktériumok, és a penész szaporodásához. A szivacsok használata után már néhány órával a baktériumok szaporodása be is indul.

Fotó: Steve Johnson/Flickr

Ajánlott lecserélni ezeket a szintetikus habszivacsokat egy könnyen tisztítható, természetesebb anyagú mosdószivacsra. Nézzük, milyen más alternatívák léteznek:

1. Luffaszivacs – rostos anyagszerkezetének köszönhetően sokkal könnyebben ki lehet mosni, és hamarabb meg is szárad, mint egy műanyag habszivacs.

2. Tengeri szivacsok – ez is egy nagyon jó választás lehet, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy nagy mennyiségű habot állít elő. A benne található enzimek pedig megakadályozzák a baktériumok szaporodását. Tegyük be 1-2 percre a mikrohullámú sütőbe száradni, így gyorsan és hatékonyan elpusztulnak a benne levő baktériumok.

3. Egy kisebb törölköző, vagy fürdőkesztyű – ezt nagyon jól meg lehet tisztítani, csak be kell tenni használat után a mosógépbe, és nagy hőfokon kimosni. Majd szárítsuk ki alaposan. Így biztosan nem telepednek meg benne a baktériumok.

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!