A piszkos titok a tiszta fülről – Ezért kell óvatosan használni a fültisztító pálcikát!

0
5170

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A gyapottal bevont műanyag, úgynevezett fültisztító pálcikák használata egyenesen tilos, ha nem akarsz a sürgősségen kikötni. A statisztikai adatok szerint az elmúlt években jelentősen megnőtt a halláskárosodások száma, amit pontosan ezek a kis pálcikák használata okoz. A legveszélyeztetettebb kategóriába a gyerekek sorolhatóak.

A piszkos titok a tiszta fülről - Ezért kell óvatosan használni a fültisztító pálcikát!

Leginkább fülgyulladásokat (30 százalék) okoz ez a kis eszköz, majd következik a középfül perforáció (25 százalék), és további, érzékeny szövetek sérülései (23 százalék) a füljáratban.

Kris Jatana fül-orr-gégész szakorvos szerint a leggyakoribb hiba, amit a páciensek elkövetnek, hogy odahaza igyekeznek megtisztítani a fülüket, és nem fordulnak szakemberhez, aki steril körülmények között végzi el a beavatkozást.

“A fül az esetek többségében megtisztítja saját magát, a fülváladék felfogja a mikroorganizmusokat, gombákat, akár rovarokat, megakadályozva, hogy azok mélyebbre jussanak. Egy idő után lassan kifele kezd folyni, kiürítve minden nem odaillő dolgot. Azonban ha ezt a sárgás váladékot a pálcikákkal befele tuszkoljuk, akkor könnyedén dugulást okozhatunk a hallójáratunkban” – közölte Kris Jatana.

Emellett a fülzsír megfelelően síkosítja is a hallójáratot, de a gyakori fültisztító pálcikák használatával hozzájárulhatsz a hallójáratod kiszáradásához.

Az otthoni fültisztítás egyszerű: szappanos meleg vízzel mosd meg a füled, majd papírtörlővel töröld meg, amennyire az ujjad befér. Ha nagyobb a dugulás, akkor pár csepp ecetes vizet kell belecsepegtetni a fülbe, ami feloldja a zsírt. Ha ez sem segít, fordulj szakemberhez.

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!