Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Amikor a 40 éves Adaeze Chiwoko megtudta, hogy Joseph, a férje megcsalja őt, azon nyomban kirúgta. De úgy tűnik, ez a malőr mégiscsak megmentette a házasságukat.

„Telefonnal a kezemben, olvastam az üzeneteket, és a szívem közben kihagyott egy ütemet. Tagadhatatlan bizonyítékok álltak előttem, hogy a férfi, akit szeretek, megcsal engem. Ideges lettem, azonnal odamentem hozzá, és megparancsoltam, most rögtön tűnjön el a házamból és az életemből. Ahogy becsapódott mögötte az ajtó, a földre hullva zokogtam. A világom romokban hevert.

Egy manchesteri klubban ismertem meg Josephet, 2001-ben. Nem vágytam kapcsolatra, de ő más volt. Csendes és visszahúzódó, egy igazi úriember. Úgy viselkedett, hogy azt érezzem, én vagyok az egyetlen nő a világon. Négy évig voltunk együtt.

2005 nyarán teherbe estem. Sokkolt a hír, de szerettük egymást, és szóba került a házasság is. Abban az évben, októberben, hatalmas afrikai lagzit csaptunk. Amikor átléptem a templom küszöbét, és Joseph megpillantott, elsírta magát. A fogadalmaink – jóban, rosszban, míg a halál el nem választ – egyformán voltak fontosak a számunkra. Azon voltunk, hogy betartsuk az egymásnak tett ígéreteinket. De az élet nem mindig ilyen egyszerű.

Fiunk, Joshua, mindössze 5 hónappal később érkezett, így a friss családi életünk nem épp mesébe illőre sikeredett. Voltak jó pillanataink, amikor boldogok voltunk. De túl sok volt az üres sor. A munkája miatt Joseph sokat volt távol, és ha otthon is volt, nem tudtunk kapcsolódni egymáshoz. Ez dühített és frusztrált is egyben. ’Hasztalan vagy!’ – vágtam a fejéhez, mikor úgy tűnt, sosincs ott, amikor szükségem lett volna rá. ’Bolond vagy!’ – kiabálta vissza, semmit nem értett az egészből.

A házas élünk egyre csak romlott, míg végül teljesen megszűnt létezni. Aztán 2008-ban, amikor ismét teherbe estem, úgy éreztem, valami végleg megváltozott. Sokat veszekedtünk, napi szinten csúnya vitáink voltak amiatt, hogy ő mindig távol van, én pedig túl sokat kérdezek. Egyre feszültebb volt a hangulat, aztán ő már éjjelre is kimaradt, ha pedig otthon volt, elvolt a saját kis világában.

Folyton a telefonján lógott, én pedig tudtam, hogy baj van. Egy éven keresztül vártam, egy totyogó és egy újszülött mellett, hogy megerősítő bizonyítékot találjak.

Bár imádta a gyerekeket, azt láttam rajta, hogy egyre feszültebb, magába zuhant, lefogyott és kimerült. Már semmit sem osztottunk meg egymással. 2009 decemberében azonban, végre elsüthettem a fegyvert. ’Meg kell kérdeznem az öcsédet a karácsonyi ajándékokkal kapcsolatban.’ – hoztam fel a témát egyik délután. Ő meg ideadta a telefonját, hogy kikeressem belőle az öccse hívószámát. Leszaladtam a telefonomért, közben görgettem az üzenetek között, és ott volt. Belebotlottam a bizonyítékba: romantikus mondatok, melyben arról áradoztak, mennyire szeretik egymást, és milyen terveik vannak. Egy éve ismerkedtek meg Joseph munkahelyén. Gondolkodás nélkül tárcsáztam a számot, és ordítottam a nő fülébe: ’Befurakodtál a családomba! Tönkretettél mindent, amim van!’ – üvöltöttem. Hidegen és védekezőn, de ő bevallott mindent. ’Ez nem az én gondom.’ – válaszolta. Őrjöngtem. De rá kellett döbbennem, nem ő szegte meg a fogadalmainkat, hanem Joseph. Ő következett. Amikor számonkértem, semmit sem tagadott.

Azt a karácsonyt nélküle töltöttem, biztos voltam benne, hogy a házasságomnak vége. Egy éve már, hogy a poklot éltem meg, és azt hittem, megőrültem, holott a megérzéseim mindig is jók voltak. Hónapokig csak a szükséges dolgokat beszéltük meg, hogy mikor láthatja a gyerekeket. Fájt hallanom a hangját, de a gyerekek fontosabbak voltak. Aztán, tavasszal, meglepő telefonhívást kaptam.

Egy tanácsadó volt, akinek Joseph a segítségét kérte. Azt mondta: ’Sok olyan férfival dolgoztam, akik megcsalták a feleségüket. De az ön férje egyikükhöz sem fogható.’ – és megcsillant bennem a remény. Másnap Joseph felhívott, és engedélyt kért, hogy találkozhassunk. Mindent bevallott, bocsánatot kért, teljesen őszinte volt. Azt mondta, bármit megtesz, hogy rendbe hozza a házasságunkat. Én pedig megadtam neki a második esélyt – egy feltétellel: nem a régi házasságunkat fogjuk újjáépíteni, hanem a nulláról kezdjük.

Új alapokkal indítottunk. Világosan, őszintén tisztáztuk, mit várunk el a másiktól. Magunkat helyeztük előtérbe, meghallgattuk egymást, és békés, nyugodt otthont teremtettünk a családunknak. Mindent belefoglaltunk egy házassági szerződésbe, melyet mindketten aláírtunk. Az a darab papír lett az alapköve az új közös életünknek.

Kemény munka volt. A sebeim túl mélyek voltak, Josephnek pedig meg kellett dolgoznia a bizalmamért. Sosem hibáztatott, amiért hűtlenséghez folyamodott, és nem is éreztette, hogy én tehetek róla. Ha kérdésem volt, nyíltan válaszolt.

Egy év elteltével, úgy tűnt, a stratégiánk bevált. A lelki sebeim begyógyultak. És egy harmadik gyermekkel is megáldott bennünket a sors, aki még közelebb hozott minket egymáshoz. Tudom, sokan úgy vélik, egy hűtlen férfi mindig hűtlen marad. És gyenge a nő, ha mindezek ellenére vele marad. De itt a bizonyíték arra, hogy igenis van visszaút a megcsalásból.

Joseph a legjobb barátom, a támaszom, a hősöm. 11 éve élünk együtt, de nem vesszük készpénznek a kapcsolatunkat. Hálásak vagyunk a boldogságunkért, de meg is dolgozunk érte. Gyakran beszélünk a szerződésről, melyet kötöttünk. Ma pedig már ki tudom mondani: örülök, hogy a férjem akkor megcsalt engem. Mert így esélyt kaptunk egy szebb közös életre, amiért minden egyes nap hálát adok.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!