Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Bár azt mondják, a rák a lehető legközönségesebb tüneteket produkálja, melyeket könnyű félreértelmezni, alkalmanként azonban képes furcsa jelzéseket is küldeni, amiket szintén nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezt Clare Davis-Eaton egy életre megtanulta, a „torokgyulladása” mögött ugyanis jóval nagyobb veszély leselkedett rá!

2015-ben, néhány nappal karácsony előtt, Clare furcsán érezte magát. Banális torokgyulladásra gyanakodott, így annak megfelelően kezelte a helyzetet. Ám az állapota nem javult. Egy borsószemnyi nagyságú dudort vélt észrevenni a szájüregében, amivel orvoshoz fordult. A szakemberek egy eldugult nyálcsatornára gyanakodtak, és elküldték Clare-t egy szövettani vizsgálatra. 2016 februárjában derült ki, az édesanyának torokrákja van.

További vizsgálatok következtek, de egyikük sem vezetett jóra: a tumor már áttétet képezett Clare szervezetében. A legagresszívabb kezelést kapta: kemoterápiát és sugárkezelést egyszerre. Enni is csak csöveken keresztül tudott. Ám mindebben számára a legnehezebb az volt, hogy bevallja a gyermekeinek, mi is történik vele.

„Fogalmam sem volt, mit mondjak nekik, hogy egyáltalán látom majd őket lediplomázni, családot alapítani? Nem tudtam, hogyan kisétálhatok-e valaha a kórházból, és lehetek-e valaha még a régi Clare?” – fogalmazott a megtört nő a The Sun online magazinnak adott interjújában.

Két kimerítő év után jött a megváltás

A kétgyerekes édesanya végül legyőzte a rákot. 2018 novemberében nyilvánították egészségesnek. Clare el sem tudja mondani, mennyire szerencsésnek érzi magát, de tisztában van azzal, hogy sosem dőlhet hátra. Szemfülesnek kell lennie, és számolnia kell a kezelések maradandó mellékhatásaival.

„Többé sosem ehetek csípős ételeket, melyek eddig a kedvenceim voltak. Mint ahogyan nyers almát és körtét sem rágcsálhatok el többé, mindössze főzve vagy sütve fogyaszthatom azokat. Nem ehetek száraz dolgokat sem, hisz nincsenek nyálmirígyeim, melyek segíthetnének a nyelésben.” – mesélte Clare.

A torok- és szájüregrák veszélyes ellenfél…

… ám legyőzhető! Mint ahogyan Clare esete is bizonyította, vannak specifikus tünetei, melyekkel azonnal ajánlott orvoshoz fordulni: a felmerülő fájdalom például nem enyhül, hanem erősödik, és ilyenkor a hagyományos gyulladáscsökkentő kezelés sem hat.

A Mayo Klinika szerint, azonnal érdemes vizsgálatra menni, ha az alábbiak közül valamelyik tünet hosszabb ideig fennáll: köhögés, rekedtség vagy hangi elváltozás, nyelési gondok, fülfájdalom, múlni nem akaró duzzanat vagy fájdalom, torokfájás, piros vagy fehér aftaszerű elváltozások a szájban, hirtelen súlyvesztés.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!