KezdőlapBulvárChristina Applegate elárulta, hogy szeretné eltölteni a hátralévő idejét, miközben a szklerózis...

Christina Applegate elárulta, hogy szeretné eltölteni a hátralévő idejét, miközben a szklerózis multiplex-el küzd

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A szklerózis multiplexszel küzdő Christina Applegate nemrég megosztotta, mi az, amire vágyik, és hogy szeretné eltölteni hátralevő idejét, és mint kiderült, többek között néhány igencsak inspiráló, ikonikus személyiséggel szeretne együtt tölteni egy kis időt.

„Vannak dolgok, amiket szeretnék megtenni a hátralévő napjaimban. Szeretnék Shirley MacLaine-nel dolgozni és inni néhány shotot Cherrel”írta a sztár az X-en.

A felhasználók támogató üzenetekkel válaszoltak a színésznő őszinte vallomására. „Egyszerűen gyönyörű nő vagy kívül-belül. Remélem, mindent elérsz, amit valaha is akartál, és még annál is többet. A legjobbakat kívánom neked!” – írta egy rajongó.

Christina Applegate
Fotó: shutterstock

A színésznő nyitottsága az állapotával kapcsolatban sokakat mélyen megérintett. A Good Morning America műsorvezetőjének, Robin Robertsnek adott 2024. márciusi interjújában Applegate a The Sopranos színésznőjével, Jamie-Lynn Siglerrel együtt beszélt az SM diagnózisáról, akinél 2001-ben diagnosztizálták ugyanezt a betegséget.

Applegate 2021-ben hozta nyilvánosságra a diagnózisát, miután a Halott vagy (Dead to Me) című Netflix sorozat utolsó évadának forgatása közben elkezdte tapasztalni a tüneteket.

„A tüneteim 2021 elején kezdődtek, és szó szerint csak a lábujjaim bizseregtek” – mondta a színésznő. „És mire ugyanezen év nyarán elkezdtük a forgatást, már kerekesszékben vittek a forgatásra. Nem tudtam volna olyan messzire elmenni.”Applegate azt mondja, Selma Blair színésznő tanácsára vizsgáltatta ki magát, akinél 2018-ban diagnosztizálták a betegséget.

Christina Applegate elsírta magát az Emmy-díjátadón, amikor meglátta a közönség ovációját
Christina Applegate az Emmy-díjátadón – Fotó: YouTube

Blair megérzései helyesnek bizonyultak. „Tudta. Ha ő nincs, sokkal rosszabb is lehetett volna a helyzet” – idézte fel a színésznő, hozzátéve, hogy szerinte a betegsége már körülbelül 7 évvel a diagnózis előtt elkezdődhetett, mivel néha azt tapasztalta, hogy a lábai egyszerűen összecsuklanak alatta, de akkoriban nem tulajdonított ennek nagy jelentőséget. Ezeket a tüneteket kezdetben fáradtságnak, kiszáradásnak vagy az időjárással kapcsolatos problémáknak vélte, és gyakran hónapokig nem törődött velük.

Ahogy az állapota súlyosbodott, a szklerózis multiplexszel való együttélés mélyen befolyásolta Applegate életét. Egyfajta pokolként írta le a jelenlegi életét, és azt is bevallotta, hogy a betegség miatt elszigetelte magát az emberektől. „Nagyon magányos tud lenni, mert nehéz elmagyarázni az embereknek” – mondta, hozzátéve, hogy mostanra hozzászokott a kínzó fájdalomhoz.

A szklerózis multiplex egy krónikus betegség, amelynek nincs ismert oka vagy gyógymódja, és a tünetei igen változatosak lehetnek, beleértve a fáradtságot, zsibbadást, gyengeséget, szédülést és erős fájdalmat.

Applegate azt is elismerte, hogy az állapota arra is hatással van, hogy tud helyt állni szülőként, de lánya, a 13 éves Sadie Grace LeNoble az, aki miatt nem adja fel a küzdelmet. „Ő tartja bennem a lelket, mert egész nap próbálok küzdeni ezzel a dologgal, és dühös vagyok, nagyon dühös vagyok” – mondta.

Siglerrel való barátsága a másik forrás, amiből erőt merít. A kötelékük arra inspirálta őket, hogy elindítsák a „MeSsy” című új podcastot, amely március 19-én debütált. Ez a platform lehetővé teszi számukra, hogy megosszák tapasztalataikat és támogassanak másokat, akik hasonló nehézségekkel küzdenek.

Applegate drasztikus fogyásáról is megnyílt, de inkább a súlyos egészségügyi kihívásokra világított rá, mint egy fogyókúrás sikertörténetre. Megosztotta, hogy a fogyása közvetlen következménye a szklerózis multiplexszel való küzdelmének, amelyet pusztítónak nevezett.

Elmondta, hogy miután diagnosztizálták, körülbelül 20 kilót hízott a szteroidok és a mozgáshiány miatt, de ebből már körülbelül 13-at leadott. A fogyása oka azonban leginkább az, hogy az elmúlt időszakban sokat hányt.

Applegate azt is elmondta, hogy számára a reggelek a legnehezebbek. „A tüneteim reggelente rosszabbak, a fájdalom, a zsibbadás és az egyensúlyproblémák” – magyarázta.

A kihívások ellenére Applegate megőrizte a reményt, hogy még sokáig a lánya mellett lehet, és tanúja lehet élete fontos mérföldköveinek.

Sadie Grace LeNoble Applegate podcastjában megosztotta, hogy érez édesanyja állapotával kapcsolatban. Élénken emlékszik korábbi, aktívabb közös napjaikra, és elmondta, milyen nehéz látnia, hogy édesanyja fokozatosan elveszíti egykori képességeit. Sadie, aki mizofóniában és poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómában (rövidítve POTS) szenved, átérzi édesanyja helyzetét, és mindenben támogatja őt.

A mizofónia csökkent toleranciát jelent bizonyos zajokkal szemben, a POTS pedig egy ritka autoimmun betegség, lényege, hogy hirtelen helyzetváltozáskor (például lefekvéskor vagy felálláskor) szélsőségesen megemelkedik a pulzusszám, közben csökken az agy és/vagy szív vérellátása. Ennek eszméletvesztés, súlyosabb esetben szívleállás is lehet a következménye.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet