Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A drámai eset, ami a kisfiával történt, arra késztette ezt az ausztrál anyukát, hogy felhívja a többi szülő figyelmét egy rendkívül súlyos szemproblémára. A betegség a kisgyerekek körében a legelterjedtebb, és pofonegyszerű felfedezni. Így menthet életet mindössze egy fénykép, amit a gyermekedről készítesz!

Rocky, a Newcastle-beli Kara Sefo kisfia, egészséges babaként született. Egy zabálnivaló fiúcska, aki anyatejjel táplálkozott, normálisan fejlődött, aludt és játszott, mint minden egyes korabeli kisgyermek. Semmi szokatlan nem történt vele, míg be nem töltötte a 4. hónapot. Akkor ugyanis (ez 2018 februárjában volt) az édesanyja azt vette észre rajta, hogy egyik szeme lustább a másiknál.

Nem aggódott miatta, nem is vitte orvoshoz, mert eszébe sem jutott, hogy ez talán komoly probléma is lehet. Egy este azonban, miközben Kara mosogatott, fél szemmel a kisfiát figyelte, akinek furcsa fénytükröződést vélt felfedezni a bal szemében. Az anyai ösztöne azonnal bekapcsolt, és ezúttal már biztosan tudta, valami nincs rendben. Orvoshoz vitte a fiát, és aprólékos kivizsgálást kért.

2018 június 21-én közölték vele a legrosszabb hírt, melyet kaphatott: Rockynak ideghártya-daganata (retinoblastomája) van, ami egy igen ritka, rosszindulatú rákbetegség, viszont a gyermekkori szemészeti daganatok egyik leggyakoribb fajtája. Az ausztrál kisfiúnak sajnos mindkét szeme megbetegedett. Mindössze 8 hónapos volt, mikor ez kiderült.

A diagnózissal egyidőben megkezdődött a kálvária: az orvosok kemoterápiával, lézerkezeléssel, krioterápiával próbálták féken tartani a tumor átterjedését a kisgyerek agyába és központi idegrendszerébe. Két év fél éves korában, Rockyt megműtötték: eltávolították a bal szemét, mivel más megoldás már nem maradt. A kisfiú élete volt a tét.

„Tisztán emlékszem arra az estére, amikor megláttam a szemében azt a bizarr tükröződést. Mintha macskaszeme lett volna. Most már tudom, hogy mit láttam: a fény a tumorba ütközött, és láthatóvá tette azt. A tapasztalatom arra ébresztett rá, hogy az anyai ösztön rendkívül erős tud lenni. És, hogy egy bizonyos ponton, anélkül, hogy meg tudd nevezni vagy magyarázni, egyszerűen csak érzed, hogy baj van.” – nyilatkozott Kara Sefo az ausztrál Daily Mailnek.

A megtört édesanya minden szülőnek azt tanácsolja, alaposan figyelje meg a gyereke szemeit. Az első és sokszor az egyetlen jele a retinoblastomának ez a furcsa tükröződés. A legegyszerűbben ezt úgy lehet tesztelni, ha közelképet készítesz a babádról, vakuval. Ha ott van, a „macskaszem” egyértelműen látszani fog a fényképen.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!